Avatar

Betty, 20. maart 2017 Inspiratie

Waarom ik liever geen gluten meer eet… (persoonlijk verhaal)

De keuze waarom ik liever geen gluten meer eet, begon een jaartje of 6 geleden… Ik zat in een hele drukke baan en had op regelmatige basis maagklachten. ‘Stress’  noemden de dokteren het. En pas als ik het rustiger aan zou doen, zouden alle klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Maar wat ik ook probeerde: de klachten werden erger en ik voelde gewoon dat er iets niet goed zat. Ik kampte toen al jaren met een appelallergie en reageerde steeds gevoeliger op koemelk, maar dit voelde toch anders. Na diverse bloedonderzoeken kwam naar boven dat ik een ‘helicobacter’ infectie had. Een bacterie die, bij heel veel mensen in de maag voorkomt en, voor ontstoken maagslijmvlies zorgt.  Dit betekende dat ik direct op een antibiotica kuur werd gezet, om het beestje er uit te spoelen.

Probiotica na Antibiotica

Anno 2017 weten we dat het beter is om probiotica tot je te nemen, na een antibiotica kuur, zodat je darmflora beter kan herstellen. waarom ik liever geen gluten meer eetDe antibioticakuur verwijderd namelijk niet alleen de ‘slechte’ bacteriën, maar ook die ‘goede’ bacteriën die je darmflora, en dus je weerstand, juist in stand houden. Maar helaas was dit 6 jaar geleden niet zo bekend. Hoewel ik na de kuur in de eerste instantie bleek op te knappen, was het  slechts van korte duur. Na het eten van veel vet, suikers, of producten met gluten werd ik namelijk erg misselijk en zwelde mijn buik op. Dat platte buikje wat ik altijd had, veranderde ineens in een bolling die meer weg had van een minstens 15 weken zwangerschap!

Maar in mijn bloed was niets afwijkend terug te vinden. Ik kreeg dan ook het advies om een reset aan mijn lijf te geven: 3 maanden lang geen brood, pasta, gluten, geraffineerde suikers, maar ook geen koemelk of lactose producten. En het dan daarna weer rustig aan proberen om te kijken hoe en waar ik op zou reageren.

3 maanden detox

‘ S Ochtends zat ik aan de glutenvrije havermout met amandelmelk. Of een beetje soja yoghurt met vers fruit. Tussen de middag zette ik rijstwafels met avocado  of hummus op het menu. Of at een flinke linzensalade met gegrilde groente. En s avonds at ik een stukje vis/kip/vlees met groente en aardappels of rijst. Een levensstijl en eetpatroon die ik na 3 maanden best wel eenzijdig en saai vond! Zeker omdat de Italiaanse keuken een van mijn favorieten is en ik pasta en pizza moest laten staan!

Maar het resultaat was er naar: na die 3 maanden bleek dat mijn buik weer helemaal plat was en ik niet meer misselijk werd van eten. Het werd dan ook gauw duidelijk dat er iets blijvends moest veranderen, zeker toen ik na een paar keer eten van brood en een pizza weer maagklachten kreeg. Gelukkig niet zo erg als voor de 3 maanden reset, maar ik voelde genoeg terugkomen en dit is dus de reden waarom ik liever geen gluten meer eet.

Geen coeliakie

Inmiddels ben ik al ruim 4 jaar foodblogger. De recepten op mijn website zijn veelal glutenvrij, want ik blog immers ook gewoon over mijn dagelijkse eten. waarom ik liever geen gluten meer eetMaar ik sla een vers gebakken broodje met kruidenboter in een restaurant niet af hoor. Ik eet dus toch af en toe nog tarwebloem of spelt, omdat ik een beetje wel kan verdragen. Ik heb immers geen coeliakie of iets dergelijks. Maar merk wel degelijk een impact na 3 x brood eten in 1 week, dus ik leerde leven met liever geen gluten meer.

Glutenvrije producten

Gelukkig zijn er dan ook vandaag de dag een groot scala aan glutenvrije producten verkrijgbaar. Ik geniet nu elke week van smaakvolle koekjes bij de koffie, knapperige bruschetta’s tijdens de borrel, een glutenvrije wrap met gegrilde groente tijdens de lunch, en zelfs glutenvrije pasta voor het avondeten. En dat zonder de angst voor maag of darmproblemen. Daarnaast voelt het nu al lang niet meer als een saaie en eenzijdige levensstijl.

Er is de afgelopen jaren dan ook veel meer duidelijker geworden op het gebied van gluten en glutenvrij eten. Luister in ieder geval altijd naar je lichaam en trek aan de bel als je merkt dat het niet goed gaat. Ga na wat voor jou werkt en geef datgene op waar je ziek van wordt. Of het nu een bacterie, gluten, lactose of iets anders is.

Heel veel succes!

Groetjes, Betty

 

Lees meer over deze auteur

Betty

Hi! Ik ben Betty en hou ontzettend van lekker eten! Helaas kamp ik al heel wat jaartjes met diverse voedsel intoleranties, zoals een koemelk allergie, heb ik moeite met bepaalde fruitsoorten en kwam ik erachter dat mijn buik minder van streek is, als ik gluten zoveel mogelijk vermijdt. Maar gelukkig maak ik er een kunst van om desondanks heerlijke gerechten te creëren.