stressvrije kerst
Avatar

Reny, 19. december 2016 Inspiratie

Relax! Tips voor een stressvrije Kerst!

Kerst blijft voor mij een bijzondere tijd. Met mijn blog ben ik er al maanden mee bezig…. En dat terwijl ik zelf Kerst nooit heel groots vier. Het gaat mij meer om de gezelligheid, de warmte, de magie van de kerstlampjes overal, het samenzijn met familie of lieve vrienden, even stil staan bij wat je hebt en waar je dankbaar voor mag zijn. Bij veel mensen draait Kerst toch vooral nog om eten, 2 (of meer!) dagen van veel eten, nog meer eten, en heel veel eten…. Hoe kom je deze dagen nou een beetje ontspannen door? Relax! Ik geef je mijn tips voor een stressvrije Kerst!

Stress en Kerst horen wat mij betreft namelijk niet bij elkaar. Ik wil me niet druk hoeven maken, want stiekem moet er op deze dagen al zoveel. Dat begint al bij de boodschappen, die iedereen op de een of andere manier toch nog op de laatste dag voor Kerst moet doen. Op de feestdagen zelf sta je de hele dag in de keuken te zwoegen, want er moet natuurlijk wel een indrukwekkend gerecht op tafel komen… En tijdens de Kerstdagen kun je alleen maar denken, hoe dan? Zoveel eten….

Ik las afgelopen week de blog van Harmke over hoe je ervoor zorgt dat een glutenvrije Kerst stressvrij verloopt. Zeker even lezen! Maar stress heeft voor mij niet alleen met glutenvrij eten te maken, ik wil de dagen sowieso ontspannen doorkomen. Daarom wat meer algemene tips, die er voor zorgen dat ook jij een stressvrije Kerst kunt hebben!

stressvrije kerst

Stressvrije kerst, mijn tips:

1)  GENIET!

Ja, deze staat op nummer 1! Een mooie spreuk die ik afgelopen week weer tegen kwam, was: Je wordt niet dik tussen Kerst en Oud en Nieuw, maar tussen Oud en Nieuw en Kerst! En zo is het natuurlijk wel, wanneer je vanaf januari tot eind december (= het hele jaar!) goed voor jezelf zorgt en jezelf goed voedt, zul je van die anderhalve week in het jaar niet direct veel te zwaar worden. Dus geniet van heerlijk eten, met alle lieve mensen om je heen. Wees niet te streng voor jezelf, dat zou zonde zijn….

2) PERFECT BESTAAT NIET!

Het is goed genoeg zoals het is, geniet van de mensen om je heen en leef in het moment. Laat verwachtingen voor wat ze zijn, door geen verwachtingen te hebben is het altijd perfect. Mijn kerstboom is niet gestyled door de styliste van het tuincentrum, en dat is prima, hij is mooi genoeg. En ook mijn gerechten presenteer ik niet zo netjes als een sterrenchef dat zou doen, fine by me… 

3) BEWEEG!

Ook wel even lekker, om tijdens de Kerstdagen ook wat beweging op te zoeken. Vaak maken wij een wandeling langs het strand, of door het bos, om wat frisse lucht op te snuiven en om even uit het huis te zijn. Ook al vind ik het heerlijk om met de meiden een foute kerstfilm marathon te houden, toch probeer ik ook altijd wel even de buitenlucht op te zoeken. Zorgt er trouwens ook voor dat je niet de héle dag aan het eten bent, haha!

4) DRINK!

Eh, ja, zeker, neem lekker een glas wijn of een bubbeltje, maar vergeet ook vooral niet om water te blijven drinken. Voldoende water, zeker 1,5 tot 2 liter per dag, is echt essentieel voor het goed functioneren van je lichaam. Als je er met deze feestdagen een extra wijntje tegenaan gooit – en dat doe ik zeker ook – zorg dan ook voor voldoende vocht. Zo start je de Tweede kerstdag ten minste niet met een kater…

5 ) DANKBAAR!

Dankbaarheid… Ja, Kerst is wat mij betreft het moment om even stil te staan bij wat voor moois er allemaal in mijn leven gaande is. Natuurlijk denk ik daar vaker aan, maar in deze tijd van het jaar neem ik bewust een moment om te reflecteren. Wat is er in het afgelopen jaar gebeurd, wat heb ik bereikt, waar mag ik blij mee zijn?

6) RELAX!

Want het hele jaar heb je druk gedaan en hard gewerkt…. Deze twee dagen, of eigenlijk de hele periode van Kerst en Oud & Nieuw zouden in het teken van ontspanning moeten staan, maar vaak is de stress in deze tijd het hoogst. Waarom…? Zie ook mijn kerst tip nummer 2, perfect bestaat niet, dus probeer de boel de boel te laten en geniet van het moment. Rustig aan, zorg voor een goede planning, schenk je gasten een drankje in en maak je niet al te druk. Of om met Loesje te spreken: de Kerstman zegt niet voor niets HO HO HO…

stressvrije kerst

Oh, en bij een stressvrije Kerst hoort natuurlijk wel een panettone! Het recept daarvoor vind je op de vernieuwde website van Schär!

Ik wens jullie heerlijke dagen! Liefs, Reny

Lees meer over deze auteur

Reny

Hi, ik ben Reny, 35 jaar oud en ik ben dol op lekker eten! Je vindt mij vaak in de keuken, want koken doe ik graag. Het liefst met pure ingrediënten, omdat mijn lijf daar blij van wordt. Ik eet vanwege darmproblemen grotendeels glutenvrij.