Avatar

emmelou, 08. augustus 2016 Inspiratie

Wat mag nog wél als je glutenvrij moet eten!?

Als je glutenvrij gaat eten… ‘Omdat een dokter je de diagnose coeliakie geeft of gewoon omdat je eigen lichaam je heeft laten weten dat het zich beter voelt zonder gluten. Dan kan de hoeveelheid aan restricties soms nogal overweldigend overkomen (zachtjes uitgedrukt). Gluten zitten écht overal in en ‘nu kan ik niks meer eten, is zo’n beetje dé reactie na het krijgen van die onuitspreekbare (seuliwattuh?) diagnose. Omdat het toch nog altijd erger kan én omdat het leven een feestje is waarbij je zelf de slingers moet ophangen (en nog veel meer van dat soort platitude) een hele lijst met dingen die gelukkig wél nog mogen.  Lees je mee?

Chocola is gewoon glutenvrij.

Yay! (doet een dansje). Je hoort het goed. Chocolade is in principe helemaal glutenvrij. Vooral voor de vrouwelijke glutards onder ons (me me me)! voortreffelijk nieuws. Beetje hangry? (een kruising tussen hongerig en chagrijnig). Neem gewoon een stukje chocola! En dan heb ik het over een hele goede pure chocolade zonder al die suikers en toevoegingen. Cacao werkt zélfs tegen buikpijn. Dus mocht iemand vragen waarom je toch zo’n voorraad aan chocolade in huis hebt liggen. DHUH! Omdat het mag!

Noten en gedroogde vruchten.

Wie denkt dat je met coeliakie niet meer kan snoepen snapt er helemaal niks van. Ja inderdaad die vieze rotzooi in alle kleuren van de regenboog mag ik nu niet meer hebben maar ik snoep me een ongeluk aan heel veel gezondere varianten. Denk aan zelfgebrande noten en gedroogde mango of ananas. Maak zelf aardbeienveters van échte aardbeien. Wees gewoon super efficient en gebruik je gluten intolerantie meteen als excuus voor een gezondere lifestyle.

Popcorn.

Soms eens bingewatchen met je favoriete films of serie is natuurlijk van tijd tot tijd noodzakelijk. Vooral na een glutenfoutje blijf je liever even binnenshuis, toch? Er zijn chips die gewoon glutenvrij zijn, gelukkig!!! Maar popcorn is eigenlijk nog véél beter. Voor zowel je lijf als je mentale gesteldheid want wie wordt er nou niet blij van een pan met poppende popcorn.

Kaasplankjes en rode wijn.

Niets zo lekker als genieten van een grote plank vol franse kaasjes, zongedroogde druiven en een goed glas rode wijn. Olijven erbij, artisjokken, misschien nog wat vijgenbrood of zelfgemaakte pesto’s. Dat je die droge melba toast niet meer mag hebben is hét excuus voor een extra stukje kaas. Oh en trouwens… er zijn tegenwoordig ook hele lekkere glutenvrije toastjes.

Vers Verser Verst.

Al wat écht vers, fruitig, groen en puur natuur is mag je beslist gewoon hebben. Groente en fruit behoren eigenlijk altijd al zelf op smaak gebracht te worden. Al die pakjes en zakjes zijn voor niemand gezond. Dat je ze nu moet laten liggen is dus helemaal geen gemis of iets om over te jammeren.

Neem in plaats van saai brood gewoon een hippe salad jar (salade in een weckpot) mee naar je werk of maak je eigen granola met éxtra veel noten en éxtra grote stukken chocolade. Jaloerse blikken gegarandeerd.

saladjar

Afblijven! Dat is van mij!

Waar je vroeger samen met alle andere feestjesgangers die bak met chips of borrelnootjes moest delen heb je nu hét ideale excuus voor een privé borrelbak. Bij een barbecue krijg je zélfs een complete barbecue helemaal voor jou alleen en je eigen bakje kruidenboter #nomnomnom. Ik was zelf al nooit zo’n fan van het eten delen. Mensen die in een restaurant altijd ook even van jouw gerechtje moeten proeven. Afblijven! Is van mij ;))

Altijd een goed excuus.

Oké ik geef toe dat het niet bijster slim is om dit hier openbaar neer te pennen maar coeliakie is natuurlijk het perfecte smoesje voor die saaie familie aangelegenheden of teambuilding uitjes die eigenlijk niemand ooit leuk vindt. ‘“Ik heb gisteren per ongeluk gluten binnengekregen dus ik moet helaas afzeggen “ Handig!

Zo! Een paar voorbeelden van wat allemaal wél mag of juist wél kan omdat je een gluten intolerantie hebt. Natuurlijk ben ik me bewust van alle kommer en kwel. Been there, Done that! Maar het helpt mij enorm om soms een beetje te relativeren. Ik ben nog steeds blij dat ik alleen maar een ziekte heb die door eenvoudigweg de gluten te verbannen helemaal naar de achtergrond verdwijnt. Ik hoef geen sterke medicatie te nemen of zware therapieën te volgen en ik ga zelfs niet meer naar het ziekenhuis toe voor controles. Ik verwacht dat het glutenvrije eten ook steeds makkelijker gaat worden omdat ik gewoon vergeet hoe echt brood ook alweer smaakt en het daarom geeneens meer mis. Restaurants zijn steeds beter op de hoogte en qua glutenvrije producten voel ik me steeds meer verwend. Daarnaast beleef ik zoveel plezier aan mijn glutenvrije blog. Neem vooral eens een kijkje en laat me vooral ook weten wat jullie ervaringen zijn.

Glutenvrij & Gelukkig!

Liefs van Emmelou

Lees meer over deze auteur

emmelou

Hi, ik ben Emmelou. En bakken doe ik graag. Vooral als het buiten regent en met favoriete muziekjes op de achtergrond. Omdat ik niet tegen gluten kan ben ik altijd op zoek naar mooie gerechten en recepten die nét zo lekker zijn als de “gewone” variant.