Elize

Elize, 09. januari 2017 Inspiratie

Mijn goede voornemens voor 2017

Het jaar 2017 is aangebroken! Hoewel het een beetje laat is, wil ik jullie dus allereerst nog een gelukkig nieuwjaar wensen. Ik hoop dat jullie hebben genoten van de feestdagen. Ikzelf heb een paar hele fijne dagen gehad met familie, vrienden en… heel veel lekker eten.

Goede voornemens

Dat brengt me meteen bij goede voornemens. Grote kans dat jullie ze ook hebben opgesteld voor het nieuwe jaar. Ik ben nooit zo van de goede voornemens geweest. Vooral omdat ik vind dat te strenge voornemens of te radicale veranderingen toch niet werken. Dat houd je meestal maar kort vol. Daarom start ik goede voornemens meestal op willekeurige momenten in het jaar en gaan ze over kleine veranderingen die ik wil maken. Ik denk er niet eens over na dat het goede voornemens zijn, het is gewoon iets wat ik op dat moment juist wel of niet wil doen.

Toch is 1 januari voor mij dit jaar wel een moment om een goed voornemen voor mezelf op te stellen. Ik heb eigenlijk altijd een vrij gezond eetpatroon gehad, maar afgelopen jaar heb ik ineens meer moeite gehad om dit vol te houden. Deels kwam dit doordat er zo veel nieuwe glutenvrije producten bij zijn gekomen in vooral de tweede helft van 2016. Allemaal “mainstream” merken kwamen ineens met glutenvrije producten. Heerlijk natuurlijk, echt een feestje en ik hoop dat in 2017 nog meer mooie nieuwe producten bijkomen! Maar ik heb er iets te veel van genoten en dat begin ik te merken. Niet per se heel erg aan hoe strak mijn broeken zitten trouwens, dat valt gelukkig nog mee, maar wel aan hoe ik me voel. Toch wat minder fit.

Back to basic

Daarom is het tijd om terug te gaan naar mijn oude, vertrouwde en best gezonde eetpatroon, waarin heus wel regelmatig ruimte is voor iets ongezonds, maar het gezonde toch overheerst. Voor mij betekent gezond eten gewoon lekker normaal doen. Drie goed vullende maaltijden per dag en twee keer een tussendoortje. Daarbij varieer ik flink met de gerechten die ik maak. Dat gaat bijna vanzelf, want ik houd van afwisseling.

Ik let bewust op het binnenkrijgen van genoeg vezels en vitaminen. Voor mij werkt dat het beste door bijvoorbeeld havermout als ontbijt te eten en tussen de middag te gaan voor vezelrijk brood (eventueel aangevuld met een soepje of salade). Als tussendoortje eet ik graag fruit, extra groenten of een handje noten. Zo is mijn dag gevuld met vooral puur en onbewerkt voedsel, op brood of af en toe pasta na. In het weekend eet ik dan heus wel eens een zak chips leeg. Of ik geniet heel erg van een lekker stuk chocolade. Of ik bak een lekkere taart voor mij en wat familie of vrienden. Gewoon met alles erin dat niet per se gezond is.

Bij dit eetpatroon voel ik me het beste én in balans. Ik ben trouwens de laatste die jullie moet adviseren over hoe je zou moeten eten. Daar is dit artikel niet voor bedoeld, want ik ben geen diëtiste of voedingsdeskundige. Ik wilde alleen mijn ervaring delen. En kijk vooral naar waar jij je goed bij voelt en wat werkt voor jou. Het gaat, denk ik, allemaal om balans en luisteren naar je lichaam. Ik ben in ieder geval zeker van plan dat in 2017 weer meer te gaan doen.

Wat zijn jullie goede voornemens voor 2017?

Lees meer over deze auteur

Elize

Hoi! Ik ben Elize, 25 jaar oud en glutenvrij sinds mijn 21e. Na de diagnose coeliakie was het even wennen, maar na een paar jaar kan ik zeggen dat ik mijn glutenvrije leven ervaar als een feestje. Ik geniet maar al te graag van gezellige avonden in de keuken met vrienden en familie, heerlijke glutenvrije maaltijden en het ontdekken van nieuwe glutenvrije producten!