glutenvrije wintersportvakantie
Avatar

Reny, 16. januari 2017 Inspiratie

Glutenvrije wintersportvakantie

Zo, ik ben weer terug van een heerlijke week wintersportvakantie in Oostenrijk! Zo’n weekje in de sneeuw doet een mens goed! Ik heb weer energie voor 10 en mijn hoofd is fris en opgeruimd. Al van jongs af aan ga ik jaarlijks een weekje op skivakantie en ik kom er altijd helemaal van bij. Zo’n wintersport is natuurlijk een vakantie die niet iedereen elk jaar op het lijstje heeft staan, dat snap ik maar al te goed. Maar toch deel ik vandaag wat tips voor een geslaagde glutenvrije wintersportvakantie met je. Want ook hier geldt weer; voorbereiding is het halve werk!

Ik hou ervan om in de bergen te zijn. Zeker in de winter! Al is het er in de zomer ook prachtig. Maar vooral met sneeuw, en de mogelijkheid om te gaan skiën, dan ben ik daar erg gelukkig! Ik probeer elk jaar op wintersportvakantie te gaan, en meestal ga ik naar Oostenrijk toe. Een weekje tussen de witte bergtoppen zorgt bij mij voor ontspanning en rust. Maar juist ook door het actief bezig zijn op de ski’s kan ik even goed mijn hoofd leegmaken. Heerlijk, zo van de berg af suizen en even nergens anders aan denken dan hoe je beneden gaat komen.

Glutenvrije wintersportvakantie

Net als elke vakantie vraagt een glutenvrije wintersportvakantie wat voorbereiding. Ga jij in de komende weken ook naar de sneeuw toe? Dan heb ik wat handige tips voor je. Zo kom je de vakantie ontspannen door en hoef je eigenlijk alleen nog maar te genieten!

Check je hotel!

Heb je de luxe om tijdens de wintersport in een hotel te verblijven? Dan is het handig om bij de boeking alvast aan te geven dat je een glutenvrij dieet volgt. Zo kan het hotel er alvast rekening mee houden dat jij graag glutenvrij brood eet bij het ontbijt of een alternatief verzinnen voor het bordje broodnodige pasta na een dag intensief skiën. Check daarna nog een keer met het hotel of glutenvrij ook een optie is! Misschien zijn ze er helemaal niet op voorbereid of hebben ze geen glutenvrije opties. De website Glutenfree Roads is hierbij erg handig, zo kun je al voor de boeking bekijken of het hotel glutenvrije alternatieven aanbiedt.

Is een glutenvrij dieet geen probleem, dan is dat natuurlijk heel erg fijn! Maar helaas zijn niet alle hotels hierop voorbereid. Dan is het voor vertrek wel al fijn om te weten dat je zelf wat producten mee moet nemen om te zorgen dat jij ook goed kunt eten.

Boodschappen voor vertrek

Geen hotel voor jou, maar bijvoorbeeld een appartement? Of een hotel dat niet bekend is met een glutenvrij dieet? Ik doe áltijd al wat boodschappen voor vertrek. Zo zorg ik zelf voor wat glutenvrij brood, of crackers, zodat ik in elk geval iets heb. Maar ook voor op de piste neem ik wat glutenvrije tussendoortjes mee. In mijn bagage gaan altijd ongebrande noten, glutenvrije snackrepen, en een paar appels of ander hard fruit mee. Zo heb ik voor de eerste momenten en de ergste trek altijd wat bij de hand. Reis je met de auto? Dan is mijn blog over glutenvrije vakantievoorbereidingen handig om (nog eens) door te lezen.

Op de website Glutenfree Roads kun je trouwens ook checken of er supermarkten of drogisterijen met een glutenvrij assortiment in de buurt zitten van de plek waar jij verblijft. Zo kun je bijvoorbeeld na aankomst ook wat boodschappen doen. Handig is ook om de app op je telefoon te installeren, zo heb je altijd een overzicht bij de hand.

glutenvrije wintersportvakantie

Uit eten, of op de piste eten

Zelf kom ik net terug uit Oostenrijk en wat me opviel is dat op alle menukaarten álle allergenen worden aangegeven. Dat is nog eens handig! Je moet wel het systeem even doorkrijgen, maar op zich wijst zich dat redelijk vanzelf. Achter elk gerecht op de menukaart staat bijvoorbeeld een letter, die in een kleine legenda achterin de menukaart wordt uitgelegd. Of soms staat er zelfs direct achter het gerecht vermeld welke allergenen het bevat. Zo zie je snel welke gerechten glutenvrij zijn!

Wat ik verder wel een geruststelling vond, is dat het personeel van de verschillende restaurants die ik heb bezocht, goed op de hoogte is van het bereiden van glutenvrije gerechten. Natuurlijk moet je daar maar geluk mee hebben, maar ik heb het idee dat er in Oostenrijk veel aandacht is voor intoleranties en allergieën en dat maakt toch dat ik met een gerust hart aan tafel schuif!

Ga jij binnenkort ook skiën? Heb jij nog meer tips voor een glutenvrije wintersportvakantie? Deel ze dan gerust in een reactie onder deze blog!

Liefs, Reny

Lees meer over deze auteur

Reny

Hi, ik ben Reny, 35 jaar oud en ik ben dol op lekker eten! Je vindt mij vaak in de keuken, want koken doe ik graag. Het liefst met pure ingrediënten, omdat mijn lijf daar blij van wordt. Ik eet vanwege darmproblemen grotendeels glutenvrij.