harmke

harmke, 08. februari 2016 Inspiratie

Een glutenvrije vliegtuigmaaltijd

Een glutenvrije vliegtuigmaaltijd, het is heel goed mogelijk en nog best smakelijk ook is mijn ervaring toen ik van naar Bangkok vloog.

Afgelopen november maakte ik mijn eerste verre reis. Bestemming: Bangkok, Thailand. Het verst dat ik ooit had gevlogen was Egypte en nu moest ik dus ruim 12 uur in een vliegtuig zitten. Tijdens al mijn eerdere vliegreizen, kreeg ik geen maaltijd, dit werd dus de eerste keer. Een maand voor ik zou gaan vliegen, voegde ik aan mijn resevering bij Emirates toe dat ik ‘ a gluten free diet’ heb.  harmke thailandIk kreeg de volgende dag netjes een bevestiging dat dit doorgegeven werd en dat er rekening mee werd gehouden. Top, dacht ik, ik zou in ieder geval daar hoog in de lucht niet omkomen van de honger.

Omdat ik een nachtvlucht had, nam ik zelf geen eten mee. Wellicht apart voor iemand met coeliakie, maar ik had er vertrouwen in en ik wilde zo licht mogelijk reizen. Bovendien maakte ik een tussenstop in Dubai en daar zou vast wel iets glutenvrij’s te koop zijn. Yoghurt, fruit, naturel chips etc. verkopen ze overal.

IMG_6698
Favoriete Ciabatta
Wat schetst mijn verbazing op de vlucht van Dubai naar Bangkok kreeg ik een maaltijd met daarbij mijn favoriete broodje van Schär, de Ciabatta. Ik had reuze trek gekregen door het tijdsverschil en mijn vermoeidheid. Dit broodje ging er dus goed in.

 

In heel Thailand ben ik geen glutenvrije dieetproducten tegengekomen. Gelukkig is heel veel voedsel in dit land van nature glutenvrij en heb ik heerlijk gegeten. Toch vond ik het wel heel erg fijn dat ik van mijn vlucht van Bangkok naar Dubai weer een Ciabatta van Schär kreeg. Het maakte de overgang van ´rijstland´ Thailand naar ‘broodland’ Nederland een stukje makkelijker ;).

 

Dit wist je vast nog niet over vliegtuigeten

 

British Airways kok en Menu Designer Mark Tazzioli vertelde in een artikel dat ik kreeg toegestuurd een aantal leuke weetjes over vliegtuigvoedsel die ik graag met je deel.

  • Je eten smaakt daadwerkelijk anders op 36,000 ft.
    Echt waar! Je verliest gemiddeld 30% van je smaakvermogen in de lucht. Dit komt door de droge vliegtuiglucht die onze neusslijmvliezen uitdrogen waardoor ons reukvermogen daalt. En reuk bepaalt voor 80% onze smaak.
  • Bij het bereiden van eten worden alle smaken zo sterk versterkt om het verlies aan smaak op hoogte te compenseren
    Groenten worden eerst stevig gemarineerd voordat ze worden klaargemaakt. Zo is een geroosterde wortel niet zomaar een geroosterde wortel maar eentje met kardemom of andere kruiden om zo de wortel wat meer smaak te geven.
  • Ook op vluchten worden er steeds meer glutenvrije maaltijden geserveerd
    Waren er vroeger slechts mensen met een glutenallergie die deze maaltijd bestelden, tegenwoordig is het meer een lifestyle keuze, vandaar de toename van de glutenvrije maaltijden aan boord.

Meld je dieet
Glutenvrij is dus steeds normaler in de lucht. Dus maak je een vliegreis waarbij een maaltijd is inbegrepen, geef dan altijd aan dat je een glutenvrij dieet volgt. Wie weet krijg je wel net als ik de lekkere ciabatta van Schär. Een bijkomend voordeel van glutenvrij zijn in een vliegtuig: de steward en stewardessen delen eerst de ‘dieet maaltijden’ uit. Ik kreeg dus als een van de eersten mijn glutenvrije maaltijd.

Lees meer over deze auteur

harmke

Hi, ik ben Harmke, 29 jaar en ik leef sinds ik één jaar oud ben glutenvrij omdat ik coeliakie heb. Ik ben een Bourgondiër in hart en ziel. Van elk eetmoment probeer ik een feestje te maken.