glutenvrij maar geen coeliakie
Avatar

Reny, 18. februari 2016 Inspiratie

Glutenvrij maar geen coeliakie

Vaak word ik toch een beetje raar aangekeken, als ik vertel dat ik grotendeels glutenvrij eet… Waarom doe je dat, heb je coeliakie? Nee, gelukkig heb ik geen intolerantie voor gluten, en ja, ik kies ervoor om glutenvrij te eten. Ik eet dus glutenvrij, maar heb geen coeliakie. Laat het me uitleggen! 

Hi, ik ben Reny, en een van de bloggers hier op Glutenvrij en Gelukkig! En ja, ik ben hartstikke gelukkig! Ik ben dol op lekker eten, dat is al mijn hele leven zo geweest, en ik hou ervan om te proeven, te koken, te bakken, etentjes te geven, uit eten te gaan, achter de schermen te kijken bij bedrijven in de voedingsindustrie. Ik ben gewoon gek op eten, en alles daarom heen! 

Toch had ik voorheen iets minder plezier in eten. Toen ik jonger was, een jaar of 15, had ik regelmatig last van mijn buik, darmklachten, een opgeblazen gevoel, diarree, of juist verstopping. Ik vond eten hartstikke lekker, en leuk, maar de gevolgen ervan niet, want eten zorgde ervoor dat ik me niet fit voelde. Na een tijd met deze klachten rondgelopen te hebben, besloot ik toch mijn huisarts eens te raadplegen. Niet dat ik toen de link tussen mijn klachten en voeding legde overigens, maar ik voelde me niet heel lekker.

Het bezoekje aan de dokter gaf een diagnose. Eentje waar je eigenlijk niets mee kan, namelijk een prikkelbare darm. En ja, dat kan heel veel oorzaken hebben, maar er werd mij toch wel verteld dat ik het in de richting van mijn voeding moest zoeken. En toen kon ik naar buiten, als jonge meid van 15 jaar, de wereld in om te gaan ontdekken wat er dan wél goed werkte voor mijn darmen.

Glutenvrij maar geen coeliakie

In de loop van de jaren ben ik mij meer en meer gaan verdiepen in voeding, om zo uit te zoeken hoe ik weer lekker in mijn vel kon komen te zitten. Het is best een zoektocht geweest, maar wel een waar ik super veel van heb geleerd. Met een heleboel ups en downs ben ik nu tot een eetpatroon gekomen waar ik me heel gelukkig bij voel. En ja, dat is – grotendeels – glutenvrij, en over het algemeen zo natuurlijk en puur mogelijk.

Ik zet expres de – grotendeels – bij glutenvrij tussen streepjes. Want omdat ik voor zover ik weet geen coeliakie heb, is het niet zo erg wanneer ik eens een glutenfoutje maak. Ik merk het wel degelijk hoor, maar ik blijf wel goed overeind. Omdat eten nog steeds een van mijn grote liefdes is, ben ik een blog begonnen waarop ik mijn favoriete recepten deel. Deze zijn ook – grotendeels- glutenvrij, eigenlijk net als ik. Ik hou van food that makes me happy, en mijn inspiratie, tips en ervaringen deel ik graag met jou!

>Meer interesse ervaren

Lees meer over deze auteur

Reny

Hi, ik ben Reny, 35 jaar oud en ik ben dol op lekker eten! Je vindt mij vaak in de keuken, want koken doe ik graag. Het liefst met pure ingrediënten, omdat mijn lijf daar blij van wordt. Ik eet vanwege darmproblemen grotendeels glutenvrij.