Elize

Elize, 07. november 2016 Inspiratie

Tips voor de feestdagen met een glutenintolerantie

Sinterklaas is weer in het land. Voor mij hét sein dat de feestseizoen officieel is begonnen. Want na 5 december is het voor je het weet al Kerstmis en oud en nieuw. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het voorbereiden van de feestdagen met een glutenintolerantie. Daarom geef ik je een aantal algemene tips om de feestdagen (Sinterklaas, maar ook kerst en oud en nieuw) onbezorgd door te komen. 

1. Een goede voorbereiding is alles

Het spreekt voor zich, maar een goede voorbereiding is heel belangrijk. Er de dag van te voren achter komen dat je kind eigenlijk glutenvrije kruidnootjes nodig heeft omdat de hele klas ze krijgt is niet relaxed. Net zoals te laat zijn met een reservering bij je favoriete restaurant voor de kerstdagen. Zoek dus alvast uit welke belangrijke momenten er gaan komen, wat je hiervoor geregeld moet hebben en vooral wanneer.

2. Stop je voorraadkast vast vol

Ook in het kader van een goede voorbereiding: bevoorraad je huis alvast goed. Er is niks leuks aan als je het laatste zakje glutenvrije kruidnootjes of de laatste glutenvrije crackers voor je neus weggekaapt ziet worden. Ook de speculaaskruiden gaan in deze tijd van het jaar ontzettend hard. Dus sla al vroeg een voorraad in van alles wat je nodig hebt. Ook zelf het een en ander bakken en invriezen is handig. Glutenvrije kruidnoten (of het deeg) kun je makkelijk invriezen en een hoop taarten ook. Super handig!

3. Neem het voortouw

Als het bij je past: neem het voortouw. Alles wat je zelf glutenvrij kunt regelen is mooi meegenomen. Als je ervan houdt kun je bijvoorbeeld aanbieden (een deel van) het kerstdiner voor te bereiden, de organisatie van een sinterklaasfeest op school op je te nemen of een leuk feest bij jou thuis te organiseren op oudejaarsavond. 

4. Communiceer!

Dit is misschien de belangrijkste tip: communiceer altijd goed! Over wat je wensen zijn, wat wel en niet kan en wat je samen met de rest kunt regelen, zodat iedereen fijne feestdagen heeft. 

5. Doe waar je je goed bij voelt

Dit moet eigenlijk het hele jaar gelden, maar zeker tijdens de feestdagen is het heel belangrijk om te doen waar je je goed bij voelt. Wil je hele familie per se naar een bepaald restaurant met de kerstdagen maar voel jij je daar helemaal niet prettig bij? Doe het dan gewoon niet! De druk om gezellig te doen en mee te gaan met de plannen van de familie kan vooral met kerst aanwezig zijn. Maar echt, je halve kerstvakantie of nog tot oudejaarsavond ziek zijn van de gluten is pas echt een domper. 

Wat is jouw ultieme tip om de feestdagen goed glutenvrij door te komen?

Lees meer over deze auteur

Elize

Hoi! Ik ben Elize, 25 jaar oud en glutenvrij sinds mijn 21e. Na de diagnose coeliakie was het even wennen, maar na een paar jaar kan ik zeggen dat ik mijn glutenvrije leven ervaar als een feestje. Ik geniet maar al te graag van gezellige avonden in de keuken met vrienden en familie, heerlijke glutenvrije maaltijden en het ontdekken van nieuwe glutenvrije producten!