Avatar

emmelou, 26. februari 2016 Inspiratie

Een glutenvrije foodie

Hi, ik ben Emmelou.
Vanaf vandaag zal ik iedere maand een blog schrijven hier op Glutenvrij én Gelukkig.
Normaal schrijf ik op mijn eigen blog over het bakken van gezonde -en minder gezonde, glutenvrije taartjes.
Soms ook over vegetarische bitterballen en het nut van té dure koffie maar vooral over taart.

Ik ben wat je tegenwoordig heel hip een foodie noemt maar zelf gebruik ik vaak de term ‘foodhacker’ vooral omdat glutenvrij bakken nogal wat vindingrijkheid vergt.
Geboren uit een culinair nest -dat zeggen mijn ouders dus het is waar- en grootgebracht met bourgondische taferelen zat die liefde voor lekker eten er al vroeg in.
Dat ik sinds een paar jaar glutenvrij moet eten maakt wat dat betreft -voor mij dan, geen enkel verschil.
Misschien vraagt het koken nét een beetje meer aandacht en nét een beetje meer liefde,  maar genieten we dan stiekem niet ook veel meer?

“Voor mij was het glutenvrije dieet hét begin van een tijd vol nieuwe energie, minder pijn en leuke ontmoetingen.

Door een levendige glutenvrije community, bijvoorbeeld hier bij Schär, weten steeds meer mensen met een glutenintolerantie elkaar te vinden.
We delen recepten, tips en ervaringen en steunen elkaar zo door een soms best wel pittige tijd.
Als je eenmaal bekend bent met de do’s and don’ts van een glutenvrij dieet volgt er eigenlijk altijd een ontzettende opluchting ‘How true is that.
Voor mij persoonlijk bracht het glutenvrije dieet me nog veel meer.
Ik begon mijn recepten te delen op mijn blog en -nog steeds! word ik ontzettend blij van alle reacties die daarop volgde.

Lezers mailen mij met prachtige (en soms ook ontroerende) verhalen over het glutenvrije leven. Ik kwam in contact met ontzettend lieve en leuke medebloggers en samen doen we best nog veel voor de bewustwording omtrent coeliakie.
Omdat recepten om mooie foto’s vragen dwong ik mezelf om te leren hoe een camera zoal werkt. Ik kwam op hele leuke food events.
Ik weet als een van de eerste wanneer er een nieuw glutenvrij kookboek op de markt komt (doet vreugdedansje). Voor een foodie is dat qua gevoel vergelijkbaar met het winnen van de staatsloterij.
Daarnaast sta ik nu gewoon nóg meer in de keuken en dat doe ik natuurlijk het állerliefst.
Wat mij betreft is de titel van deze website dus in een keer raak! Glutenvrij en hartstikke Gelukkig.

“Het is niet altijd leuk.

Maar laten we ook een beetje eerlijk zijn. Nu we hier toch zijn. Het volgen van een glutenvrij dieet is natuurlijk niet altijd “leuk”.
Ondanks mijn vrolijke verhalen over blog avonturen en “je kunt zo genieten” heeft de ziekte coeliakie ook z’n minder leuke kanten.
Denk aan: je soms voelen als een opblaasbaar projectiel, na een belachelijk ogenschijnlijk klein glutenfoutje.
Of ‘uit eten gaan’ maar niet ‘uit eten kunnen gaan’ omdat de desbetreffende horeca gelegenheid, de enige in deze pittoreske omgeving, nog nooit van gluten of coeliakie gehoord heeft. Er zijn ook gewoon dagen waarop je gewoon -gewoon- wilt zijn en ook op zo’n versgebakken croissantje wilt kauwen.
Of toen je erachter kwam dat bier dus eigenlijk een glutenbom is en je nu je hele studententijd te boek staat als de wijndrinker.
Neen. Helaas Pindakaas… Glutenvrij is niet altijd leuk. Maar met heel veel discodip en een vrachtlading aan kookboeken foodhacken we ons vrolijk een weg door dit volkorenbroodland. Toch?

Ik heb me voorgenomen om hier elke maand een -uit het glutenvrije leven gegrepen- verhaal neer te pennen. Met de bedoeling om je nóg méér dan op mijn eigen blog, een kijkje te gunnen in mijn ietwat rommelige keuken. Voor één keer dus geen recepten maar het onstuimige dagboek van een glutenvrije foodie. Ik dus, Emmelou. Tot gauw.

Lees meer over deze auteur

emmelou

Hi, ik ben Emmelou. En bakken doe ik graag. Vooral als het buiten regent en met favoriete muziekjes op de achtergrond. Omdat ik niet tegen gluten kan ben ik altijd op zoek naar mooie gerechten en recepten die nét zo lekker zijn als de “gewone” variant.