harmke

harmke, 11. september 2017 Inspiratie

7 tips om positief in het leven te staan met coeliakie

Coeliakie kan je af en toe een negatief gevoel geven. Je bent ziek geworden of kwam op een verjaardag met wel erg weinig glutenvrije hapjes. Graag deel ik mijn tips om positief in het leven te staan ondanks glutenintolerantie.

1. Stop met klagen

Klagen siert niemand. Natuurlijk heb je soms wel eens iets te mopperen of te zeuren, maar doet dit niet te lang, even balen mag, maar zorg dat je er niet in blijft hangen. Blijf vooral niet je klacht de hele tijd herhalen. Accepteer wat je niet kan veranderen.

2. Zie de mogelijkheden

Beperking maakt creatief roep ik altijd! Doordat ik glutenvrij moet eten, zoek ik altijd naar creatieve oplossingen en heb ik van koken mijn hobby gemaakt. Hoe zorg ik ervoor dat ik dit gerecht wel glutenvrij kan maken,  creëren we een glutenvrije bbq, zorg ik ervoor dat ook ik een verre reis kan maken zonder ziek te worden. Ik ben altijd op zoeken naar oplossingen en ideeën om ondanks coeliakie toch net zoveel te kunnen doen als anderen.

3. Sta stil bij de mooie momenten

‘Enjoy the little things in life’. Wanneer ik heb genoten van een heerlijk glutenvrij diner in een fantastisch restaurant dan ben ik intens blij. Ik heb lekker gegeten, ben niet ziek geworden, was samen met mijn dierbaren en ik was gelukkig. Sta hier even bij stil. Ook wanneer ik een glutenvrij koekje bij de koffie krijg of iemand om mij denkt, probeer ik hierbij stil te staan. Deze momenten moet je koesteren als je coeliakie hebt. Ik schreef ooit een blog over de ‘glutenvrije geluksmomentjes‘ die ik zo af en toe ervaar.

4. Wees dankbaar

Aansluitend op bovenstaande tip: wees dankbaar. Dankbaar zijn maakt gelukkig en het zorgt ervoor dat je positief in het leven staat. Zeg dank je wel. Je maakt jezelf en een ander er blij mee.

5. Omring je met positieve mensen.

Vermijd zeikerds en pessimisten, omring je met lieve mensen die jou positief benaderen, met je meedenken en voor jou zorgen en klaar staan. Wil iemand (weer) geen rekening met je houden omdat je glutenvrij moet eten. Vraag je dan af of je nog zin en tijd hebt om energie in deze persoon te steken. Hij/zij doet dit ook niet voor jou. Steek liever tijd in mensen die het waard zijn en je laten groeien en je gelukkig maken.

6. Wees niet afgunstig

Kijk niet naar wat de buurman heeft. Het gras lijkt altijd groener bij hen. Iemand anders kan wel een broodje Subway halen en ik niet. Nou en! Verwijs ik graag weer naar tip 2. Kijk naar de mogelijkheden. Geen broodje Subway? Dan haal ik toch een glutenvrije pizza bij Domino’s of een glutenvrije burger bij McDonald’s. En zitten ook deze twee ketens niet in de buurt, kijk dan wat wel kan. Blijf vooral niet hangen in het gevoel dat een ander iets heeft wat jij niet hebt. Het zal je alleen maar een negatief gevoel geven en ongelukkig maken.

7. Eet gezond en beweeg genoeg

Zorg goed voor jezelf. Eet gezond en beweeg genoeg. Het zal je een goed en positief gevoel over jezelf geven en je voelt je lekker in je vel.

Hopelijk heb je iets aan mijn tips! Stay positive.

Lees meer over deze auteur

harmke

Hi, ik ben Harmke, 29 jaar en ik leef sinds ik één jaar oud ben glutenvrij omdat ik coeliakie heb. Ik ben een Bourgondiër in hart en ziel. Van elk eetmoment probeer ik een feestje te maken.