Avatar

emmelou, 05. september 2016 Inspiratie

5x glutenvrije foodhacks

Als je al een tijdje glutenvrij eet dan ken je ze waarschijnlijk al. Met deze 5 glutenvrije foodhacks smaakt alles nét iets beter. Bereid je alles nét iets makkelijker. En is je glutenvrije dieet nog bést goed te doen.

1. Glutenvrije pasta kook je met beleid

Glutenvrije pasta bestaat (meestal) uit maismeel en/of rijstmeel. Als je dat te lang en te hard laat koken krijg je helaas een klonterige deegmassa. Niet cool. Dus…Let op!

– Gebruik altijd een hele grote pan. Zo een waarin je pasta kan zwemmen.
– Voeg olijfolie en een flinke snuf zout toe. Net als bij ‘gewone’ pasta.
– Zorg dat t water goed kookt voordat je de pasta toevoegt.
– Draai het vuur dan meteen weer lager en kook de pasta heel langzaam gaar.
– Blijf de pasta los roeren met een vork! Met liefde ;))
– Zet ’t vuur meteen uit zodra de pasta gaar is en giet de pasta dan ook meteen af.
– Als je de pasta weer wilt opbakken. Met wat knoflook, peterselie en olijfolie bijvoorbeeld want dat is zooooooh lekker 🙂 Was de pasta dan even met koud water na. Klinkt gek maar doet wonderen voor de smaak en textuur.

2. Rooster je boterhammen

Glutenvrij brood is vaak gewoon niet zo lekker (behalve deze meerzaden broodjes #nomnomnom). Gelukkig hebben we daar een broodrooster voor! Als je zo’n sneetje even kort tussen die grillplaten duwt krijg je iets wat verdacht veel op gewoon brood lijkt. Gewoon doen dus! *Lees ook eens deze heerlijke glutenvrije lunch ideeën.

glutenvrijehacks

3.Verse kruiden

Vergeet de pakjes en zakjes. Waarom moeilijk doen als ’t makkelijk kan. Ik was altijd uren bezig met het lezen van etiketten. Mijn ogen zijn nog best wel goed, maar die lettertjes bij de ingrediënten worden gewoon telkens kleiner. Breng je eten voortaan lekker zelf op smaak. Met verse kruiden. Zo weet je ook zeker dat er geen gluten in zitten. Daarnaast is het ook nog veel gezonder, lekkerder en een stuk minder tijdrovend!

4. Omarm de kliekjes

Ik kook altijd teveel. Alsof er altijd nóg een eter zou aanschuiven die gewoon nooit komt opdagen. Daarom heb ik altijd avondeten over. Dat eten gooi ik natuurlijk niet weg! Een beter milieu begint tenslotte bij… Juist ja! Mijn kliekjes zijn om mee te lunchen. Van een restje rijst maak ik super snel een heerlijke salade en bijna alles smaakt goed als je het met wat sla (of kaas) tussen een wrap stopt. Tortilla’s Rule en Quesadilla Baby!

5. Zeef je bloem

Dit is echt nog een geheimpje onder de glutenvrije bakkers. Maar ik ga het gewoon verklappen. Naast het feit dat je echt áltijd een goed bindmiddel moet gebruiken bij het maken van je eigen glutenvrije meelmixen. Zoals xanthaangom of johannesbroodpitmeel. Moet je dus ook altijd je bloemsoorten zeven. Het klinkt misschien een tikkeltje overbodig maar ‘geloof me! Vooral bij glutenvrije meelsoorten wil je zoveel mogelijk luchtigheid nabootsen. Je hebt immers ook geen gluten die het doen. Het zeven van je bloem maakt vaak nét dat ene beetje verschil in smaak en textuur. Probeer het de volgende keer eens zelf!

*Voor nog meer glutenvrije tips en een heleboel glutenvrije recepten verwijs ik je graag door naar mijn eigen glutenvrije én vegetarische foodblog ‘Bakers and Fakers. Heb je zelf nog een leuke glutenvrije foodhack, laat ’t me weten. Tot gauw!

Liefs van Emmelou

>Meer interesse ervaren

Lees meer over deze auteur

emmelou

Hi, ik ben Emmelou. En bakken doe ik graag. Vooral als het buiten regent en met favoriete muziekjes op de achtergrond. Omdat ik niet tegen gluten kan ben ik altijd op zoek naar mooie gerechten en recepten die nét zo lekker zijn als de “gewone” variant.