Elize

Elize, 05. december 2016 Inspiratie

4x glutenvrije kerstdessert inspiratie

Ik ben al weken bezig met nadenken over het kerstdiner. En dan vooral het toetje, want meestal is dat mijn taak om te bedenken en te maken. Vind ik ook helemaal niet erg hoor. Ik ben een lekkerbek en met het dessert van het kerstdiner kan ik altijd helemaal losgaan. Daarom deel ik in dit artikel heel graag alvast wat glutenvrije kerstdessert inspiratie met jullie!

1. Ga voor klassiek: tiramisu!

Tiramisu is altijd goed, toch? Twee jaar geleden plaatste ik een ideaal basisrecept inclusief een instructievideo op mijn site waarbij ik de lange vingers van Schär gebruik (klik hier om naar het recept te gaan). Vind je ‘gewone’ tiramisu toch een beetje saai? Geef er dan met een beetje creativiteit een andere draai aan. Zo maakte ik ooit chocoladetiramisu en dolce limone. Dolce Limone lijkt wel ook op tiramisu, maar is veel frisser omdat je veel citroen en limoncello gebruikt. Een aanrader! Het internet staat vol met ‘laagjestoetjes’ dus haal hier vooral ook lekker veel inspiratie uit!

2. Tijd voor taart

Taart als toetje doet het ook altijd goed. Eén van mijn favorieten voor de feestdagen is deze kokos chocolade ganache taart. Met een bodem van amandelmeel en kokos, en hazelnoten en zeezout bovenop. Hmm!! Deze taart is echt ontzettend feestelijk door z’n rijke chocoladesmaak. En dat beetje zeezout geeft hem iets speciaals. Tegelijkertijd is de taart ook geheel lactose en melkvrij (en dus ook vegan). Ideaal als je met meerdere dieetwensen/allergieën/intoleranties rekening moet houden.

 3. Echt kerstgebak

Je kunt ook in plaats van ‘gewoon’ een lekkere taart, gaan voor iets echt kerstigs. Eén van de dingen die mij echt aan kerst doet denken is rolgebak gevuld met slagroom of chocolademousse. En dan wat mooie kerstversieringen bovenop. Ik zie het al helemaal voor me! Schär heeft een leuke video op hun site staan waar de basis van het maken van rolgebak handig wordt uitgelegd. Met de vulling kun je natuurlijk gemakkelijk variëren. Ook een tulbandcake is onlosmakelijk verbonden met kerst. Reny, ook blogger voor Glutenvrij en Gelukkig, plaatste vorig jaar een lekker recept voor een glutenvrije tulbandcake op haar site. Zeker even bekijken als je ook vindt dat een tulband echt bij het kerstfeest hoort!

4. Zelf ijs maken

Ijs kun je altijd combineren met andere dingen zoals een cakeje of iets anders. Maar een lekker bakje ijs op zichzelf met hooguit wat kleine extraatjes is ook al een heerlijk toetje. Ijs kun je natuurlijk makkelijk kopen in de supermarkt, maar daar is helaas niet alles glutenvrij, en al helemaal niet lactose/melkvrij. Gelukkig heeft Emmelou die je misschien ook wel kent van Glutenvrij en Gelukkig een paar hele lekkere en simpele ijsrecepten op haar site staan, bijvoorbeeld dit zelfgemaakte bosvruchtenijs en kokosroomijs. Maak er deze vrolijke bladerdeeg-kerstboomkoekjes van Miss Glutenvrij bij en je hebt een simpel, helemaal homemade en heel feestelijk dessert!

Wat staat er bij jullie op het menu tijdens de kerstdagen?

Lees meer over deze auteur

Elize

Hoi! Ik ben Elize, 25 jaar oud en glutenvrij sinds mijn 21e. Na de diagnose coeliakie was het even wennen, maar na een paar jaar kan ik zeggen dat ik mijn glutenvrije leven ervaar als een feestje. Ik geniet maar al te graag van gezellige avonden in de keuken met vrienden en familie, heerlijke glutenvrije maaltijden en het ontdekken van nieuwe glutenvrije producten!