harmke

harmke, 02. januari 2017 Innovatie

Glutenvrije goals voor 2017

Glutenvrije goals voor 2017, en of ik die heb. Mijn glutenvrije leven wordt steeds leuker, makkelijker en lekkerder. Maar het kan altijd nog beter! Graag zou ik zien dat deze glutenvrije doelen worden bereikt in 2017.

Al ruim 27 jaar eet ik glutenvrij en wat is er veel veranderd! Een glutenvrij broodje leek vroeger onmogelijk, smaakvol uit eten gaan? Vergeet het maar. Een droog stuk vlees met sla kon je krijgen. En wat is er nu veel aanbod, halleluja! Zo veel keus in glutenvrije producten, restaurants die volledig glutenvrij gaan, a-merken die zich gaan interesseren voor glutenvrije producten. Ik ben een gelukkig mens. Maar zoals altijd is er ruimte voor verbetering.

Glutenvrije goals

Als glutenvrije blogger sta ik met mijn neus vooraan als het gaat om nieuw producten, restaurants, tips, uitvindingen, innovaties etc. Daarom bedacht ik dit lijstje van glutenvrije goals voor 2017.

1. Nog meer a-merken glutenvrij

2016 was voor mij hét jaar van de a-merken die glutenvrij gingen. Pizza, pasta, koekjes, ontbijkoek, bakmelen, bier. Bij elk nieuwtje vierde ik weer een klein (glutenvrij) feestje. Hiervan had ik lange tijd niet durven dromen. Maar het is een feit en ik ben blij. Van mij mogen nog veel meer a-merken met glutenvrije producten komen.

2. Gluten uit producten waar het niet per se in hoeft

Waarom moet er gluten in satésaus, fritessaus, bouillonblokjes, soep en nog veel meer? Het irriteert me dat ik bij bijvoorbeeld satésaus altijd maar kan kiezen uit twee soorten terwijl ik er wel vijftien zie. Waarom kan het bij het ene merk wel glutenvrij en het andere niet? Ik wil merken oproepen de gluten uit hun product te halen als het niet noodzakelijk is. Pas alsjeblieft je recept aan zodat mensen met glutenintolerantie het ook kunnen eten. Kijk naar andere merken, die kunnen het ook.

3. Glutenvrije producten goedkoper

Helaas zijn glutenvrije producten nog steeds erg duur (ik schreef er dit jaar ook een blog over). Ik zou graag zien dat glutenvrije producten goedkoper worden. Die grondstoffen moeten toch goedkoper kunnen? Er moet wat op te verzinnen zijn. Ik hoop dat hier over nagedacht gaat worden, want het is duur en daar baal ik van. Het liefst betaal ik minder.

4. Meer glutenvrije restaurants

Ik zou graag bij nog meer restaurants willen kunnen eten. Ja, het kan al op veel plekken, maar helaas niet altijd even smaakvol. Ik vind het jammer als restaurants zich er makkelijk vanaf maken door mij een karig of smaakloos bord eten te geven. Dan eet ik liever thuis en houd ik mijn geld in mijn zak. Dat kan beter! Gelukkig zijn er steeds meer restaurants die glutenvrij wél serieus nemen en waar ik heerlijk kan eten. Hulde voor de 100% glutenvrije restaurants, dat is natuurlijk helemaal fantastisch. Maar een ‘gewoon restaurant’ moet ook lekker glutenvrij eten kunnen serveren.

5. Glutenvrij verplicht op etiket

In Spanje staat op (vrijwel) ieder etiket van een voedingsproduct of het glutenvrij is. Dat zijn de producenten verplicht. Ik zou graag zien dat dit ook in Nederland verplicht word gesteld. Albert Heijn eigen merk doet dit bijvoorbeeld al, maar nog veel merken niet. Dat speuren tussen de ingrediënten is een stuk lastiger en vooral vrienden/familie etc. die iets glutenvrij’s voor je willen kopen, zoeken zich een ongeluk. De term/het logo ‘glutenvrij’ op een product zou zo veel helpen. Producenten wéten wat er in hun producten, dat zijn ze verplicht. Deze regel instellen, lijkt me daarom voor hen niet heel moeilijk en voor ons en de mensen die om ons heen staan erg handig.

6. Beter glutenvrije producten aangeven supermarkt

In de meeste supermarkten is er een apart vak met glutenvrije producten. Maar ook elders in de winkel staan heel veel glutenvrije producten. Helaas zijn deze slecht te herkennen. Je moet wéten dat ze glutenvrij zijn of de verpakking checken (kost tijd). Ik zou graag zien dat er op het vak een aanduiding komt dat een product glutenvrij is. Dat de kaartjes met de prijs bijvoorbeeld gekleurd zijn of dat er een extra bordje bij hangt met daarop ‘glutenvrij’. In Italiaanse supermarkten hebben ze dit ook en dat werkt als een trein. Ik zag in één opslag welke chips, soep etc. glutenvrij was.

7. Glutenpil

Oh wat wil ik graag dat ie er komt in Nederland; de glutenpil. Een pil die de gluten in eten afbreekt zodat het geen afweerreactie op gang brengt en je dus niet ziek wordt. Het is geen vervanger van het glutenvrije dieet, maar een groot hulpmiddel. Zo zou ik me dan niet meer druk hoeven maken over kruisbesmetting als ik in een restaurant eet of op vakantie ben. Voor ieder moment dat ik bang ben dat er wellicht toch gluten in een product zit, zou ik de glutenpil kunnen nemen. Laat die pil maar snel komen!

Het liefst zie ik zo snel mogelijk dat al deze doelen worden bereikt. Maar ik ben realistisch, dit kost tijd. Gelukkig is er steeds meer bewustwording rondom coeliakie en de glutenvrije levensstijl. Hoe meer hoe beter!

Wat is jullie glutenvrije goal voor 2017?

Aanbeveling

Lees meer over deze auteur

harmke

Hi, ik ben Harmke, 29 jaar en ik leef sinds ik één jaar oud ben glutenvrij omdat ik coeliakie heb. Ik ben een Bourgondiër in hart en ziel. Van elk eetmoment probeer ik een feestje te maken.