Avatar

emmelou, 02. oktober 2017 Informatie

Hoe zorg je ervoor dat je zonder gluten genoeg vezels binnenkrijgt?

Onlangs verschenen er opeens allerlei berichten over de gezondheidsvoordelen bij het regelmatig eten van volkoren graanproducten. Maar iemand met coeliakie, of een sensitiviteit voor gluten, kan moeilijk elke dag volkorenbrood eten. Hoe zorg je ervoor dat je ook zonder gluten genoeg vezels binnenkrijgt?

Het eten van genoeg vezels is ontzettend belangrijk. Uit een nieuw rapport blijkt dat het eten van voldoende vezels de kans op darmkanker aanzienlijk verkleint. Het zou tevens de kans op diabetes en hart en vaatziekten verlagen. Naar aanleiding van dit rapport kwam de berichtgeving dat volkoren brood (weer) gezond is. Er werd zélfs beweerd dat een bruine boterham noodzakelijk is voor een gezonde leefstijl!

 

Maar ik mag helemaal geen volkoren boterham als ontbijt! Hoe krijgt iemand met coeliakie dan toch genoeg vezels binnen?

Zilvervliesrijst

Kies in plaats van witte rijst voor zilvervliesrijst. Er zijn ook glutenvrije pasta’s gemaakt van volkoren rijst. Kies bij het bakken van je eigen glutenvrije brood voor volkoren rijstmeel.

Quinoa

Quinoa is van zichzelf al heel erg vezelrijk maar er is zélfs een volkoren variant. Je kunt van quinoa ook meel maken en je kunt er heerlijk mee bakken.

Havermout

Koop wel alleen de gecertificeerde glutenvrije haver. Eet het als ontbijtpap of gebruik ze om brood of koekjes mee te bakken. Havervlokken zijn ook lekker voor het maken van glutenvrije schnitzels of door je groenteburgers. Ik ben er dol op!

Groente en fruit

Je zou het niet zeggen maar ook in groente en fruit zitten een heleboel vezels. Het is bij een glutenvrij dieet dus extra belangrijk om genoeg groente en fruit te eten. Ik neem zelf heel vaak een groene salade als lunch of een smoothiebowl als ontbijt. Zo krijg ik nét dat beetje extra’s binnen.

Peulvruchten

Bruine bonen, sojaboontjes, linzen, kikkererwten (nomnomnom), witte of zwarte bonen. Behalve vezelrijk zijn peulvruchten gewoon super gezond. Wist je dat je met bonen ook heel lekker kunt bakken?

Noten

Niet alleen lekker tijdens het borrelen. Noten zijn eigenlijk niet weg te denken uit een gezond dieet. Lekker om mee te snacken maar in plaats van vlees ook erg lekker bij de avondmaaltijd. Wat dacht je van wat gerookte amandelen over je stampot?


 

Zoals je ziet is die volkoren boterham echt geen gemis. Je kunt bij een glutenvrij dieet nog steeds heel erg vezelrijk en gezond eten. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer glutenvrije broodvervangers met vezelrijke ingrediënten. Laat de pakjes en zakjes lekker staan en kies voor verse producten en pure ingrediënten. Zo ben je er altijd van verzekerd dat je niet alleen ‘lekkerder’ maar ook ‘gezonder’ eet.

Dit artikel is geschreven door Emmelou van het glutenvrije food & lifestyleblog Bakers and Fakers 

Lees meer over deze auteur

emmelou

Hi, ik ben Emmelou. En bakken doe ik graag. Vooral als het buiten regent en met favoriete muziekjes op de achtergrond. Omdat ik niet tegen gluten kan ben ik altijd op zoek naar mooie gerechten en recepten die nét zo lekker zijn als de “gewone” variant.