Avatar

emmelou, 26. december 2016 Informatie

Welke dranken zijn glutenvrij?

Een veel gestelde vraag zo tijdens de feestdagen. Welke alcoholische dranken zijn glutenvrij? En hoe zit dat precies met glutenvrij bier? Zijn die wel écht zo glutenvrij ‘want als ik de ingrediënten lees dan lijkt dat vaak toch niet zo. Ik geef je een handige uitleg en laat je weten wat wél en niet mag. En ik geef ook meteen een paar leuke suggesties voor de glutenvrije Bites & Borrel. Handig voor met Oud en Nieuw.

Vorig jaar deelde ik op mijn eigen blog een recept voor een tiramisu met Whiskey, een soort van Irish coffee variant en de reacties waren niet mild. Veel mensen waren er ’ten onrechte’ van overtuigd dat whiskey niet glutenvrij is. En dat is jammer want zo beperk je jezelf nóg meer. Het is natuurlijk wel verwarrend want veel sterke dranken worden juist gemaakt van graansoorten die mensen met coeliakie niet mogen hebben. Toch zijn deze dranken vaak gewoon glutenvrij en dat komt omdat de gluten tijdens het destilleerproces in de reststoffen achterblijven. Magisch! Maar helemaal waar.

Glutenvrije alcoholische dranken en hoe het zit

Dranken zoals wijn, champagne, cider, port en sherry zijn altijd glutenvrij. Yay!

Heldere gedestilleerde dranken, zoals whiskey, gin, en jenever etc. zijn ook gewoon glutenvrij. Zelfs als er een glutenbevattend graan is gebruikt kun je deze dranken gewoon veilig drinken.

Alcoholische dranken met toevoegingen zoals likeuren zijn bijna altijd glutenvrij. In hele uitzonderlijke gevallen kunnen er gluten inzitten dus check wel altijd even de ingrediënten.

Ondoorzichtige niet heldere dranken kunnen wel gluten bevatten. Zo is er soms gebruikt gemaakt van glucosestroop en dit bevat helaas tarwe. Lees dus altijd de ingrediënten.

Bier is niet glutenvrij tenzij er een duidelijk glutenvrij keurmerk op staat.

Maar hoe zit dat dan met glutenvrij bier?

Glutenvrij bier is meestal gemaakt van gerst. Maar dan zijn toch gewoon gluten hoor ik je denken. Ja dat klopt maar de gluten worden verwijderd en zodoende mag het bier gewoon glutenvrij genoemd worden. Er zit wel een kleine kanttekening bij.  De NCV (Nederlandse coeliakie vereniging) geeft de licentie voor het glutenvrije logo af. Hiervoor hanteren zij de Codex Alimentarius en dit houdt in dat als het product onder de 20ppm gluten bevat het glutenvrij mag worden genoemd. Nu is het volgens sommige bronnen niet geheel duidelijk of de gluten nog duidelijk gemeten kunnen worden in bier. Omdat het om een gefermenteerde drank gaat schijnt het ware gluten gehalte in sommige gevallen toch hoger te zijn dan vermeld. Zo kan het dus zijn dat je tóch nog reageert op een glutenvrij biertje.

Het is als coeliakie patiënt in ieder geval niet verstandig om heel veel biertjes te drinken op een avond. Ook vanwege de gluten stapeling. Tenzij je kiest voor een geheel glutenvrij biertje! Want die zijn er gelukkig wel. Een aantal merken maken bier op basis van teff of rijst en boekweit. In dat geval kun je veilig van je pilsje(s) genieten.

Glutenvrije Borrelhapjes

Voor Oud en Nieuw hoef je je over de champagne in ieder geval geen zorgen te maken. Die is gelukkig lekker glutenvrij. Ik ben persoonlijk vooral een wijn liefhebber dus ik kom niks te kort. Waar ik me soms wel zorgen over maak zijn de hapjes bij zo’n nieuwjaarsborrel. Vooral als ik niet zelf voor gastvrouw speel kan dat soms teleurstellend uitpakken. Nu je weet welke dranken wel én niet mogen doe meteen nog een paar leuke suggesties voor de borrelhapjes.

kaasplank

Een kaasplankje

Serveer een heerlijke kaasplank. Kies 4 a vijf mooie kazen uit en serveer ze met een compote van vijgen, een gedroogde tros druiven en glutenvrij brood. Vooral lekker met een (of twee) goed glas rode wijn.

Blini’s

Maak ook eens deze heerlijke kleine blini’s met zalm en crème fraîche . Voor wie niet weet wat blini’s zijn. Het zijn hele kleine en luchtige pannenkoeken afkomstig uit Rusland. Een ontzettend lekker alternatief voor een toastje en te combineren met tal van toppings. Serveer ze bij de champagne of een prosecco. Hier staat een lekker recept voor glutenvrije blini’s.

Mini Pizza’s

Ook leuk én vooral heel erg lekker is het maken van kleine minipizza’s. Erg leuk voor tijdens een feestje en smaakt zeker niet verkeerd met zo’n glutenvrij pilsje. Ik maak de pizza’s meestal zelf. Met dit recept bijvoorbeeld. In plaats van een grote pizza steek ik gewoon kleine rondjes uit die ik beleg met verschillende ingrediënten. Succes gegarandeerd en niemand die ook maar een seconde merkt dat de pizza glutenvrij is.

Tappas

Bereid allerlei kleine mediterrane hapjes voor en verras je gasten met een tafel voor kleurrijk en gezond lekkers. Gegrilde en gemarineerde groente, olijven, zongedroogde tomaten. Heel veel tapenades, kaas en (vegetarische) vleeswaren. Serveer alles in kleine bakjes en bak er wat glutenvrij brood bij, vers uit de oven. Lekker lang tafelen. Maak een paar feestelijke cocktails en het word een avond om nooit te vergeten.

Mini Diners

Voor wie graag in de keuken staat en zijn gasten écht wilt verwennen kun je ook in microdiners denken. Maak je favoriete gerechten in klein formaat en serveer ze in schattige glaasjes of kleine kommetjes. Blijf niet hangen in het idee van zo’n ouderwetse garnalencocktail maar maak eens een mini zalm burger of serveer een kleine pittige pompoensoep met gedroogde chilivlokken.  Sushi is trouwens ook een heerlijke aanvulling op je borrelavond. Let wel goed op! En zorg ervoor dat ook de soja saus glutenvrij is.

Grande Dessert

Tijdens de daadwerkelijk jaarwisseling om 12:00 wil je natuurlijk net als alle anderen aan de oliebollen. Er zijn verschillende glutenvrije oliebollen mixen verkrijgbaar dus ook op dat gebied hoef je zeker niks in te leveren. Ik ben zelf niet zo’n fan van gefrituurde gebakjes dus bij mij knallen we het nieuwe jaar in met een grande dessert. Toetjes zijn absoluut mijn ding! Wat gaan jullie maken? En wat drinken jullie tijdens de jaarwisseling?

 

Voor nu wens ik jullie alvast een heerlijke jaarwisseling met heel veel lekker glutenvrij eten én drinken en vooral veel onvergetelijke momenten met vrienden en familie. Tot volgend jaar!

Liefs, Emmelou

Lees meer over deze auteur

emmelou

Hi, ik ben Emmelou. En bakken doe ik graag. Vooral als het buiten regent en met favoriete muziekjes op de achtergrond. Omdat ik niet tegen gluten kan ben ik altijd op zoek naar mooie gerechten en recepten die nét zo lekker zijn als de “gewone” variant.