harmke

harmke, 22. augustus 2016 Informatie

Waarom zijn glutenvrije producten duur?

Waarom zijn glutenvrije producten zo duur? Een door mij veelgehoorde vraag. En terecht vind ik, want je kan je euro maar één keer uitgeven. Dat een product zonder gluten duurder is, heeft z’n redenen. Graag vertel ik die in dit artikel.

Ik betaal meer voor mijn boodschappen dan iemand die niet glutenvrij eet. Voor de producten die gluten bevatten, koop ik een vervangend product zonder gluten en dat heeft een hogere prijs. Als voorbeeld een glutenvrij brood kost zo’n €3,-. Daarvoor krijg ik zo’n 10 á 12 sneetjes. Voor iets meer dan een euro koop ik een glutenvol brood met wel 20 sneeën. Voor afbakbroodjes, koekjes, pizza’s etc. geldt hetzelfde. Glutenvrije producten zijn duurder en dat komt door een aantal redenen.

Controleren, controleren en nogmaals controleren

Om er zeker van te zijn dat een product glutenvrij is, moeten er controles en testen worden gedaan. Er zijn strikte richtlijnen en regels voor het maken van een glutenvrij product. Vaak wordt er ook een keurmerk afgegeven om aan te geven dat een product écht glutenvrij is. Dit alles kost tijd en geld en de kosten hiervan worden meegerekend in de prijs van een product.

Glutenvrije omgeving
Omdat kruisbesmetting altijd op de loer ligt, is het van belang dat een glutenvrij product in een glutenvrije omgeving wordt gemaakt. Er is dus vaak een aparte ruimte nodig om een glutenvrij product te creëren of er moet extreem goed schoongemaakt worden. Dit kost geld.

Grondstoffen zijn duurder

Glutenvrije producten worden gemaakt van duurdere grondstoffen. Vaak zijn er meerdere grondstoffen nodig en allemaal moeten ze gecontroleerd zijn of ze echt glutenvrij zijn.

Weinig animo
Maar een klein deel van de consumenten koopt glutenvrije producten. Er is minder vraag dus minder aanbod en dus is de prijs hoger.

Al bovenstaande feiten zorgen ervoor dat een glutenvrij product duurder is. Gelukkig komt er steeds meer vraag naar glutenvrije producten en gaan merken concurreren, dit is goed voor de prijzen, deze zullen hierdoor zakken. 

>Meer interesse ervaren

Lees meer over deze auteur

harmke

Hi, ik ben Harmke, 29 jaar en ik leef sinds ik één jaar oud ben glutenvrij omdat ik coeliakie heb. Ik ben een Bourgondiër in hart en ziel. Van elk eetmoment probeer ik een feestje te maken.