Elize

Elize, 29. mei 2017 Informatie

Top 5 glutenvrije vakantiebestemmingen

De zomervakantie komt voor de meeste mensen inmiddels in zicht! Veel van jullie hebben wellicht ook al een vakantie geboekt, maar misschien zijn er ook wel mensen zoals ik, die nog geen idee hebben over een mogelijke vakantiebestemming. Voor mij is het dit jaar het eerste jaar dat ik buiten het seizoen op vakantie kan (voorheen studeerde ik nog), dus wie weet ga ik in september genieten van een tripje naar het buitenland. Maar waar, is dan natuurlijk de vraag. Ik ging op onderzoek uit en zette vijf vakantielanden op een rij waar je goed terecht kunt met je glutenvrije dieet. Ook heb ik meteen wat reisverslagen opgezocht zodat je precies kunt lezen welke ervaringen anderen hebben.

1. Italië

Italië, het land van pizza en pasta, schijnt een waar glutenvrij paradijs te zijn. Volgens mij is dat onder de meeste glutenvrije eters goed bekend. Het is dus een land dat hoog op mijn travel wish list staat. Ik ben er vaak geweest voor ik wist dat ik coeliakie had (Rome, Venetië, Florence, Vicenza, Sienna, Napels…) en in december ging ik een weekendje op reis met Schär naar het noorden van Italië, maar volgens mij is er nog veel meer te ontdekken.

Een glutenvrije pizza eten in Italië lijkt me heerlijk. Dit kan volgens mij op heel veel plekken, maar voor het gemak kun je hier alvast kijken naar de Mr. Free Pizza Points die samenwerken met Schär. Vorig jaar hebben verschillende bloggers een rondreis gemaakt door Italië mogen maken (dit was een winactie van Schär speciaal voor bloggers). Op deze pagina kun je meer info vinden over de hotels waar zij verbleven, heel handig! Verder schreef Harmke (Miss Glutenvrij) al verslagen over haar rondreis in Italië en over een trip naar Milaan.

2. Spanje

Spanje zie ik ook altijd voorbij komen wanneer gevraagd wordt naar glutenvrije vakantietips. Ik hoor dan vooral veel over de McDonald’s, waarbij je in elke vestiging glutenvrije hamburgers kunt eten en over het enorme aanbod in de supermarkt. Ook all inclusives schijnen goed te doen te zijn in dit land, ook al kon ik hiervoor zo snel geen hele specifieke tips vinden. Wel vond ik opnieuw een aantal reisverslagen, bijvoorbeeld deze met allerlei tips voor Zuid-Spanje en deze over Barcelona en Salou.

3. Engeland

Nog zo’n land waar glutenvrij eten veel normaler lijkt dan hier. Zelf trok ik zo’n vier jaar geleden op de gok door het noorden van Engeland. Wat een prachtig gebied en wat heerlijk dat glutenvrij bijna overal aangegeven stond op de menukaarten. Specifieke aanraders qua restaurants heb ik niet meer, omdat het al zo’n tijd geleden is dat ik hier was, maar mijn herinnering is wel dat ik bijna overal terecht kon! Van anderen hoor ik regelmatig dat dit bijna overal in Engeland zo is.

Dan hebben we het nog niet eens over Londen, wat een echt glutenvrij Walhalla schijnt te zijn! Van gezond glutenvrij fastfood restaurant Léon (sinds een tijdje ook op Schiphol te vinden en binnenkort in Hoog Catharijne, Utrecht!) tot verschillende glutenvrije bakkerijen. En van allerlei lekkers bij de Starbucks tot goede (ook Italiaanse) restaurants. Het is allemaal te vinden in Londen. Google maar eens en je wordt overspoeld met enthousiaste verhalen.

4. Zweden

Zweden staat bekend om zijn mooie natuur, maar in de glutenvrije wereld ook vooral om de bekendheid van de Zweden met coeliakie. Zelf bezocht ik nog niet zo lang geleden Stockholm en dat was super! Bij ontzettend veel restaurants was hier wel iets te krijgen. Ook kun je qua fastfood zowel bij McDonalds, Max en Burger King terecht. Dan heb je ook nog Taco Bar waar een snelle glutenvrije hap te vinden is. In de supermarkten kijk je je ogen uit. Zo veel is er te koop aan glutenvrije producten! Hier kun je mijn reisverslag over Stockholm lezen.

5. Amerika

En als laatste… Amerika! Als je een keer een reis wilt maken buiten Europa is dit volgens mij the place to be. De glutenvrije man schreef eens een hoop algemene tips in dit artikel. Als ik dit lees kun je volgens mij bijna overal terecht als je glutenvrij moet eten. Veel mensen kiezen als Amerika-bestemming New York uit (logisch!). Hierover vond ik ook een paar hele toffe glutenvrije reisverslagen, namelijk hier, hier, hier en hier.

Glutenvrije vakantiebestemmingen

Natuurlijk hoef je je vakantiebestemming niet af te laten hangen van of je er goed glutenvrij kunt eten, maar het kan een reis wel extra fijn en relaxed maken. Bovenstaande glutenvrije vakantiebestemmingen staan (hoewel ik van sommige landen al het een en ander gezien heb) in ieder geval hoog op mijn lijstje om nog eens naartoe te gaan.

Hebben jullie al vakantieplannen? Of andere tips voor leuke glutenvrije vakantiebestemmingen?

Lees meer over deze auteur

Elize

Hoi! Ik ben Elize, 25 jaar oud en glutenvrij sinds mijn 21e. Na de diagnose coeliakie was het even wennen, maar na een paar jaar kan ik zeggen dat ik mijn glutenvrije leven ervaar als een feestje. Ik geniet maar al te graag van gezellige avonden in de keuken met vrienden en familie, heerlijke glutenvrije maaltijden en het ontdekken van nieuwe glutenvrije producten!