Avatar

emmelou, 03. oktober 2016 Informatie

Wat doe je als het toch mis gaat? Tips voor na een glutenfout.

Zelfs de ervaren glutenvrije eter maakt het weleens mee. Op een onbewaakt moment krijg je toch gluten binnen. Soms omdat een producent opeens zijn ingrediënten heeft veranderd. Waarom doen ze dat toch! Of omdat een restaurant ondanks de toezeggingen van een glutenvrij diner toch niet helemaal heeft begrepen hoe dat eigenlijk moet, koken zonder gluten in een glutenvrije omgeving. Een glutenfout zit altijd in een heel klein hoekje.

Ik vloog toevallig afgelopen weekeinde zelf nog uit de bocht. Bij een verder waanzinnig goed verzorgd diner bleek meerdere malen dat het restaurant zijn glutenvrije gastvrijheid helaas niet helemaal op orde had. Gerechten gingen weer terug naar de keuken. In plaats van het heerlijke brood van mijn tafelgenoten kreeg ik een saaie droge cracker. En de aparte boter werd zoals gewoonlijk vergeten. Ik heb zelfs het vermoeden dat sommige ingrediënten verzwegen zijn met alle gevolgen van dien. Ik heb gelukkig niet altijd een  onmiddellijke reactie. Bij mij komen de echte problemen meestal pas in de dagen die volgen. Ik zal je de details besparen maar geloof me als ik zeg dat zélfs een sterren-waardig diner de week van bijkomen niet waard is.

Er zijn een aantal dingen die je dan kunt doen om de pijn en ongemakken van zo’n glutenfout te verzachten. Afhankelijk van de hoeveelheid gluten die je binnen kreeg en hoe sterk je symptomen zijn. Dat is natuurlijk voor iedereen anders.

Drink heel veel water

Water drinken helpt om het lichaam weer te reinigen. Afvalstoffen verlaten sneller het lichaam en je droogt niet uit. Na zo’n glutenfout hebben de meeste mensen last van diarree of juist obstipatie. In beide gevallen is het drinken van veel water gewenst. Het is beter om je water nu niet al te koud te drinken. Kies liever voor een glas lauwwarm water.

Neem de tijd om te herstellen

De inname van gluten zorgt altijd voor een verzwakking van je afweersysteem. De vermoeidheid slaat toe. Het lichaam verbruikt nu meer energie om weer te herstellen. Daarom is het beter om even rustig aan te doen. Ik moet altijd heel veel slapen na een glutenfout. Ik merk dat als ik tegen de vermoeidheid blijf vechten mijn herstel meestal nog langer duurt. ‘Netflix! here I come’

Vermijd zwaar verteerbaar voedsel en melkproducten

Wanneer je toch gluten binnen hebt gekregen zijn je darmen meestal zodanig van slag dat zelfs de inname van glutenvrij voedsel weer een reactie op gang brengt. Het is dus beter om te beginnen met licht verteerbaar voedsel. Zuivel en melkproducten zorgen vaak voor extra klachten tijdens je herstel dus het is beter om ook deze producten nog even te vermijden.

Natuurlijke pijnstillers

Er zijn een aantal kruiden waarvan is gebleken dat ze pijnstillend kunnen werken bij darmklachten. Pepermuntthee werkt zeer bevorderlijk voor de spijsvertering en kamillethee heeft een verzachtend en pijnstillend effect. Ook van rooibosthee is gebleken dat het buikpijn vermindert. Een warme kruik is ook altijd prettig om in huis te hebben. Of neem een lekker warm bad (of douche) met een kalmerende lavendelolie of verkwikkende citrusolie.

Het is verleidelijk om ineengedoken in bed of op de bank de buikkrampen af te wachten. Maar het is in sommige gevallen veel beter om juist in beweging te blijven. Vooral bij obstipatie klachten is het goed om te bewegen. Maak een wandeling of doe een paar ontspannende yoga oefeningen. Zoek afleiding en probeer je niet te veel te focussen op de pijn. Dat klinkt in sommige gevallen bijna onmogelijk. Toch is het al lang en breed bewezen dat wanneer men de concentratie buiten de pijn verlegd deze vaak minder aanwezig lijkt te zijn.

Leer van je fouten en onderwijs anderen

Het gaat bij nog maar zelden fout in mijn eigen keuken. Als ik ziek ben geworden van gluten dan komt dat meestal door onwetendheid bij een etentje buitenshuis. Ik ben niet iemand die graag een scene schopt in een restaurant. Als blijkt dat de keuken toch onveilig werkt of ik krijg zelfs glutenvolle gerechten geserveerd dan reageer ik altijd rustig en kalm. Bij thuiskomst en als ik merk dat het echt goed mis is gegaan laat ik desbetreffende horeca gelegenheid wel altijd even weten dat en waar het is misgegaan.

Ik verwijs zelf altijd naar de glutenvrije horeca richtlijnen van de NCV. Ik blijf in dat eerste contact altijd vriendelijk en beleefd. Mensen maken nu eenmaal fouten en ik weet als geen ander dat het niet altijd makkelijk is -zo’n glutenvrij dieet. In veel gevallen volgt dan een excuus of zelfs een goedmakertje maar ik heb liever de belofte dat ze in het vervolg beter hun best zullen doen en zich zullen verdiepen in het glutenvrije dieet en de restricties die dit met zich meebrengt. Wij -als klant- hebben er immers ook niet om gevraagd om zo ‘lastig’ te zijn en het zou mooi zijn als de horeca er naar streeft om juist ook mensen met een voedingsintolerantie een heerlijke avond te bezorgen.

*Heb je zelf nog goeie tips voor na een glutenfout laat het hieronder dan even weten.

Ben je nieuwsgierig geworden naar meer glutenvrije tips en recepten neem dan een kijkje op mijn blog Bakers and Fakers

>Meer interesse ervaren

Lees meer over deze auteur

emmelou

Hi, ik ben Emmelou. En bakken doe ik graag. Vooral als het buiten regent en met favoriete muziekjes op de achtergrond. Omdat ik niet tegen gluten kan ben ik altijd op zoek naar mooie gerechten en recepten die nét zo lekker zijn als de “gewone” variant.