Onverwacht uit eten glutenvrij dieet
Elize

Elize, 10. april 2017 Informatie

Onverwacht uit eten met een glutenvrij dieet

De woorden spontaniteit en coeliakie lijken soms niet echt samen te kunnen gaan. Wanneer je een glutenintolerantie hebt is het handig je goed voor te bereiden als je een dagje weggaat. Niemand vindt het immers leuk om op een onbekende plek hongerig rond te lopen en niks te eten te kunnen vinden dat glutenvrij is. Toch loopt het meestal niet zo’n vaart, zeker niet als je binnen Nederland blijft. Daarnaast houd ik juist zo van de spontane plannen in het leven. Je glutenintolerantie hoeft je wat dat betreft niet per se tegen te houden.

Spontaan naar Scheveningen

Zo vertrokken we afgelopen weekend spontaan richting Scheveningen. Door het enthousiasme waarmee we waren weggegaan had ik er niet eens aan gedacht een paar glutenvrije boterhammen of repen in m’n tas te stoppen. In de auto googelde ik nog snel naar glutenvrije tips en checkte ik de app glutenfreeroads. Ik vond één tip, maar deze leek niet zo recent (als je zelf tips hebt, deel ze zeker even in de app glutenfree roads, super handig!). Ik besloot dus dat we ter plekke wel zouden zien waar we terecht konden.  Als ik niets bij een leuk strandtentje zou kunnen eten was er altijd nog de supermarkt of de McDonald’s waar iets te krijgen zou zijn. Toevallig genoeg kon de eerste strandtent waar we binnenliepen al prima iets voor me maken. Veel keuze was er niet, maar de kok wist wat hij deed en mijn portie nacho’s smaakte prima.

Zo goed als dit gaat het vaak. Scheveningen is natuurlijk ook een plek waar meer dan voldoende voorzieningen zijn, maar ook als dat niet zo is (bijvoorbeeld op vakantie) word ik soms enorm positief verrast. Af en toe gaat het ook minder makkelijk, maar meestal heb ik dan alsnog een leuke dag gehad. Een paar dingen houd ik wel altijd in m’n achterhoofd om teleurstellingen te voorkomen en om te zorgen dat ik aan het einde van de dag niet ziek naar huis ga.

Dingen die ik onthoud als ik onverwacht uit eten wil:

  1. Niet alle koks zijn ingespeeld op glutenvrije gasten die onverwacht langskomen. Hiervoor begrip hebben is belangrijk.
  2. Ik probeer het restaurantpersoneel geen antwoorden in de mond te leggen bij het informeren naar de glutenvrije mogelijkheden. Ik stel zo veel mogelijk open vragen, zoals “Wat kunnen jullie mij aanbieden qua glutenvrij eten?” en “Hoe gaan jullie om met kruisbesmetting?”. Zo is beter te beoordelen of er écht kennis in huis is. Daarnaast maak ik altijd duidelijk dat ik coeliakie heb en een kruimeltje dus al te veel is.
  3. Er zijn bijna overal wel supermarkten waar altijd wel íets te krijgen zal zijn. Al is het alleen fruit, groenten en noten.
  4. Als ik het ergens niet helemaal vertrouw neem ik dus geen grote risico’s alleen maar omdat ik trek heb. Dat is het niet waard.
  5. Soms moet je tevreden zijn met een keer een iets minder complete maaltijd.
  6. Eten is maar eten. Als glutenvrij eten moeilijk te vinden is moet dat het genieten van alle andere mooie dingen op een dag niet in de weg staan.

Ik ben heel benieuwd of jullie wel eens onvoorbereid een dagje weggaan? En zo ja, hoe pak je dat dan aan?

Lees meer over deze auteur

Elize

Hoi! Ik ben Elize, 25 jaar oud en glutenvrij sinds mijn 21e. Na de diagnose coeliakie was het even wennen, maar na een paar jaar kan ik zeggen dat ik mijn glutenvrije leven ervaar als een feestje. Ik geniet maar al te graag van gezellige avonden in de keuken met vrienden en familie, heerlijke glutenvrije maaltijden en het ontdekken van nieuwe glutenvrije producten!