Avatar

emmelou, 07. augustus 2017 Informatie

De meest voorkomende fouten bij een glutenvrij dieet

Je hebt zojuist te horen gekregen dat je nooit meer gluten mag hebben.
Maar wat zijn gluten eigenlijk?
En wat zijn de meest gemaakte fouten bij een glutenvrije dieet.
Lees gauw verder want sommige glutenfoutjes maken we allemaal weleens een keer!

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, (spelt, kamut) rogge en gerst. Omdat veel van deze granen ook worden gebruikt in reguliere producten moet je altijd goed opletten! Dat betekent een leven lang etiketten lezen. Zelfs van producten die je altijd al veilig eet. Want op nummer 1 staat een glutenfout die helaas zélfs de meest ervaren “coelisjaak” nog weleens nekt.

De ingrediënten zijn opeens anders

Je favoriete chips die voorheen altijd zonder tarwe werden bereid. De mayonaise die opeens wél gluten bevat. Ik heb zelf weleens bijna moeten huilen, toen bleek dat mijn favoriete pastasaus opeens niet langer glutenvrij was. Je word eerst verdrietig, dan boos en dan volgt toch echt die fase van rouw en afscheid. Helaas kunnen wij elkaar nooit meer zien! Een glutenvrij dieet betekent écht een leven lang kleine lettertjes lezen. Elke keer weer. *Hoe lees je etiketten? 

Kruisbesmetting

Vooral als je nog maar net glutenvrij moet eten wil het thuis in de keuken vaak nog misgaan. Kleine broertjes die dezelfde pot pindakaas delen. De bestekla precies onder het aanrecht waar ook het ‘normale’ brood word belegd. Ovens en gedeelde tosti-ijzers. Voor iemand met coeliakie kan schoon niet schoon genoeg zijn. Wees slim en verklein de kans op fouten door handig gebruik te maken van naamstickers, gescheiden keukenkastjes, aparte snijplanken en een vrolijke “handen wassen” routine. *Lees hier verder over kruisbesmetting.

Glutenspoken

Waar ik net nog zeg dat kruisbesmetting iets is om écht op te letten wil ik ook benadrukken dat je natuurlijk nooit mag overdrijven. Er zijn nu eenmaal gluten in deze wereld. Het is helaas niet anders. Vooral bij kinderen is het belangrijk om ‘het gluten probleem’ nooit groter te maken dan het is. Natuurlijk moeten glutenmamma’s altijd voorzorgsmaatregelen nemen en wat zijn ze daar goed in! Petje af lieve glutenmamma’s. Maar… kinderen mogen soms ook fouten maken, dat is heel erg leerzaam en schoolreisjes zijn veel te belangrijk om te missen. Laat de angst voor een glutenfout nooit in de weg staan van plezier maken.

Kan sporen bevatten

Er is een groot verschil tussen de zin’ Bevat sporen van…’ of ‘Kan sporen van gluten bevatten’. Bij de eerste zal ik het product absoluut niet kopen. De kans is gewoon ontzettend groot dat er tijdens het productieproces gluten in terecht zijn gekomen maar bij de 2e maak ik gebruik van een beetje gezond verstand. Bij chocolade of snoepgoed kan ’t wat mij betreft best. Er zitten immers geen gluten in en het komt niet uit een bakkerij waarbij de gluten onbedacht ronddwarrelen. Ik heb zelf nog nooit last gehad van deze keuzes maar ben jij iemand die ontzettend gevoelig is kies dan alleen voor producten die gecertificeerd glutenvrij zijn.

Tarwezetmeel

Huh! Tarwe! Maar dat zijn gluten. Er zijn glutenvrije producten waar toch tarwe inzit. En ik geef toe dat is ontzettend verwarrend. Toch mag je deze producten (mits er een glutenvrij keurmerk op staat) gewoon veilig eten. De gluten zijn eruit gehaald. Het meel is bewerkt en gewassen tot het punt dat het nog nauwelijks gluten bevat. Zodra een product minder dan 20mg per kilo aan gluten bevat mag het glutenvrij genoemd worden.

Haver, spelt, boekweit en rijstmeel

Haver is inderdaad van nature glutenvrij. Toch mag je bij een glutonintolerantie geen gewone haver kopen. Tijdens het productieproces vindt er namelijk bijna altijd kruisbesmetting plaats en dit houdt in dat veel haver toch een heleboel gluten kan bevatten. Je koopt dus altijd havermout met een glutenvrij keurmerk op de verpakking. Hetzelfde geldt voor boekweitmeel en rijstmeel. Spelt is eigenlijk gewoon tarwe. Spelt is daarom nooit glutenvrij!

Frituren

Sommige mensen denken dat omdat gluten een eiwit is je deze op hoge temperaturen weg kunt bakken. Dit is helaas echt niet waar. Ook bij ’t frituren moet je nog steeds zorgen voor veilige glutenvrije producten en een schone frituurpan. Tip! Veel glutenvrije snacks kunnen ook best in de oven en er zijn ook ovenfrietjes die glutenvrij zijn. Buitenshuis zijn er ook al een aantal snackbars in Nederland die glutenvrij kunnen garanderen. Kijk bijvoorbeeld eens op deze handige pagina voor een overzicht. Op livaad staan ook alle pretparken. Maak ook gebruik van de handige app Glutenfree Roads!

Gluten in non-food

Denk aan tandpasta, make up! Limonade of stoepkrijt. Lees dit artikel om erachter te komen of jij ze allemaal weet!

 


 

Ik ben ook heel benieuwd naar jullie #glutenfoutjes. Het glutenvrije dieet is soms best een gedoe en bijna iedereen maakt weleens een keer een foutje. Het is ook helemaal niet erg als het soms even duurt voordat je precies weet wat wel en niet mag. Jij hebt immers geen opleiding tot diëtiste gedaan. Wees niet te streng voor jezelf als het soms toch een keertje misgaat. 

 

Geschreven door Emmelou van het glutenvrije bakblog Bakers and Fakers.

 


 

Handige websites:

Livaad
NCV
Coeliakieforum
Glutenfree Roads
Glutenvrije recepten 

Lees meer over deze auteur

emmelou

Hi, ik ben Emmelou. En bakken doe ik graag. Vooral als het buiten regent en met favoriete muziekjes op de achtergrond. Omdat ik niet tegen gluten kan ben ik altijd op zoek naar mooie gerechten en recepten die nét zo lekker zijn als de “gewone” variant.