Elize

Elize, 24. juli 2017 Informatie

Glutenvrije vakantie Corfu: de voorbereidingen

Nog héél even, dan ga ook ik op vakantie. Ik kan niet wachten op een lekker weekje niks hoeven en veel genieten van zon, zee, strand en de mooie Griekse cultuur. Je leest het goed, mijn reis gaat dit jaar naar Griekenland. Corfu om precies te zijn. Ik laat mijn vakantiebestemming niet afhangen van mijn glutenvrije dieet, maar bereid me wel altijd graag goed voor. De afgelopen dagen ben ik dus al druk bezig geweest met opzoeken wat de glutenvrije mogelijkheden op Corfu zijn en het treffen van andere voorbereidingen. In dit artikel deel ik graag mijn tips en bevindingen met je.

Glutenvrije hotspots Corfu

Wat mogen we blij zijn dat we in een tijd leven waarin het internet bestaat. Op Google, fora, blogs en Facebookgroepen vind je zo allerlei glutenvrije tips voor jouw vakantiebestemming. Ik begin mijn voorbereidingen dan ook altijd online. Tip: zoek ook eens in het Engels of in de taal van het land waar je naartoe gaat. Over het algemeen vind je dan een stuk meer tips.

Gelukkig leverde mijn online zoektocht al een hoop leuke hits op. Ik zet voor jullie graag de glutenvrije hotspots op een rij die ik al heb gevonden:

 • Bakkerij Rosy’s (klik): Ik lees overal dat je als je coeliakie hebt (of veganistisch eet) de bakkerij van Rosy niet mag missen. Er schijnen enorm veel glutenvrije opties te zijn en Rosy zou veel kennis hebben van coeliakie. Aan deze bakkerij in Corfu stad breng ik dus zeker een bezoekje!
 • Restaurant Gran Aladino (klik): Gran Aladino is een ‘dieetvriendelijk’ restaurant in het dorpje Paleokastritsa. Er zijn niet alleen een hoop glutenvrije opties, maar ook met andere intoleranties/allergieën of voor vegetarische of veganistische gerechten kun je er prima terecht.
 • Restaurant Anthos (klik): In Corfu  stad vind je ook restaurant Anthos. De vrouw van één van de eigenaren heeft coeliakie, dus ze weten hier perfect hoe met een glutenvrij dieet om te gaan.
 • Earth Cafe (klik): Een tikje ‘hipster’ en toeristisch, maar de moeite waard voor een glutenvrij ontbijtje of lunch in Corfu stad, schijnt.

Glutenvrij in de supermarkt

Zeker niet onbelangrijk is of er in de supermarkten wat glutenvrije producten te vinden zijn. Zo weet ik hoe veel ik zelf mee wil nemen in mijn koffer. De Dimitra/markato supermarkten verkopen doorgaans wel wat glutenvrije basics. Op de website staat dat ze de volgende soorten producten in het assortiment hebben: meel, ontbijtgranen, crackers, koekjes en pasta. Ook in de ‘AB’ supermarkten zou wel het één en ander te vinden zijn.

Overige voorbereidingen

 • Dieetvertaling: Een dieetvertaling meenemen is altijd handig! Hier kun je gratis dieetkaartjes printen. De Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft ook dieetkaartjes en uitgebreidere dieetvertalingen (klik).
 • ‘Ik heb coeliakie’ in het Grieks: Mocht je zelf je Grieks een beetje willen oefenen en leren hoe je zegt dat je niet tegen gluten kunt, bekijk mijn blogartikel van een paar jaar geleden eens (klik). Hier zet ik niet alleen wat basiszinnetjes op een rijtje, maar ook hoe je ze uitspreekt.

Algemene tips en eerdere ervaringen Griekenland

 • Gastvrij: Grieken zijn súper gastvrij. Mijn ervaring is dat ze over het algemeen goed naar je luisteren en dan enorm hun best willen doen om je iets lekkers te eten voor te kunnen zetten. Belangrijk is dan natuurlijk wel dat je op de één of andere manier goed duidelijk kunt maken wat glutenvrij eten betekent. Neem dus écht die dieetvertaling mee, behalve als je zelf heel goed Grieks spreekt natuurlijk.
 • Puur eten, maar pas wel op een aantal dingen: Grieks eten is heel puur. Dit biedt meestal dus veel glutenvrije mogelijkheden. Let echter wel op een aantal dingen.
  • Rijst wordt soms in bouillon gekookt, vraag altijd even na of dit het geval is en of de bouillon geen gluten bevat.
  • Orzo (ook wel eens rissoni genoemd) is een pastasoort die enorm lijkt op rijst. Pas dus op dat je niet per ongeluk deze pastasoort oppeuzelt terwijl je denkt dat het een bord rijst is.
 • Glutenvrij shoppen: In de grote steden zijn meestal wel supermarkten met glutenvrije producten te vinden, maar in de kleinere dorpen niet. Ik red mezelf gemakkelijk zonder allerlei speciale glutenvrije producten, maar mocht je hier wel gehecht aan zijn dan is het aan te raden om ofwel extra eten in je koffer te stoppen ofwel alleen bestemmingen te kiezen die dichtbij grotere steden/supermarkten liggen. Voor deze vakantie denk ik dat ik alleen wat brood of crackers meeneem in mijn koffer.

Hebben jullie nog meer glutenvrije tips voor een vakantie naar Corfu?

Lees meer over deze auteur

Elize

Hoi! Ik ben Elize, 25 jaar oud en glutenvrij sinds mijn 21e. Na de diagnose coeliakie was het even wennen, maar na een paar jaar kan ik zeggen dat ik mijn glutenvrije leven ervaar als een feestje. Ik geniet maar al te graag van gezellige avonden in de keuken met vrienden en familie, heerlijke glutenvrije maaltijden en het ontdekken van nieuwe glutenvrije producten!