Avatar

Reny, 01. augustus 2016 Informatie

Glutenvrije keuzes maken

Iedere dag weer, kies ik er heel bewust voor om voor glutenvrij te gaan. Het is voor mij echt een keuze, geen bittere noodzaak. Zoals ik je eerder vertelde, eet ik grotendeels glutenvrij omdat ik mij daar beter bij voel. Mijn lijf wordt er veel blijer van, ik functioneer beter, heb minder klachten, ik voel me fitter en heb meer energie. Maar dat betekent niet dat het voor mij makkelijk is om die glutenvrije keuzes steeds weer te maken. De verleiding om toch voor dat lekkere broodje in die leuke lunchzaak te gaan, blijft er natuurlijk wel. Of zo’n heerlijk bord pasta, terwijl we onze vakantie in Italië doorbrengen, dat vind ik toch echt wel lastig hoor. Vandaag vertel ik hoe ik hiermee om ga.

Je zou toch denken dat het heel vanzelfsprekend is om voor glutenvrij te kiezen, als je weet dat je er gelukkiger van wordt? Als je weet dat het je minder klachten oplevert, als je weet dat je minder pijn hebt? En toch heb ik het er ook wel eens moeilijk mee. Om te blijven kiezen voor mezelf. Want dat is het natuurlijk wel, het is een keuze die je maakt voor jezelf. Maar al die verleidingen, en zeker als je buitenshuis bent, dat valt me nog niet mee…

Thuis is het makkelijker. Daar ben ik degene die bepaalt wat er in huis is. Of nou ja, grotendeels dan. Ik hou natuurlijk rekening met ieders wensen, en dus ligt ook mijn vriezer vol met brood van de bakker. Omdat mijn man dat nou eenmaal graag meeneemt naar zijn werk, en de kids ook het liefst lunchen met een boterham. Een voorraadkast vol met verschillende meelsoorten, pasta’s, koekjes…. en heus niet alles is glutenvrij. Dus zoveel makkelijker is het eigenlijk niet…

Toch kan ik thuis goed mijn glutenvrije keuzes maken. Ik heb het geluk dat ik vanuit huis werk, en dat ik veel in de keuken sta, zodat ik altijd een glutenvrije maaltijd voor mezelf kan klaar maken. Heb ik de rust, zit ik goed in mijn vel en ben ik happy, dan is kiezen voor mezelf makkelijker. Maar wanneer ik al moe ben, me niet zo lekker voel of gewoon geen rust in mijn kont heb, dan merk ik dat ik vaak de neiging heb om bij de lunch toch een boterham te pakken. Terwijl ik ook weet dat ik me daar niet beter bij ga voelen. Wat is dat toch?

glutenvrije keuzes

Ook buiten de deur vind ik het niet altijd eenvoudig om bij mijn glutenvrije eetpatroon te blijven. Die leuke lunchzaak om de hoek, waar ze die lekkere broodjes hebben…. De Italiaan op de andere hoek, waar ze die heerlijke pizza’s maken… Als glutenvrij eten een eigen beslissing is, dan moet je af en toe wel behoorlijk sterk in je schoenen staan om steeds die glutenvrije keuzes weer te maken. 

En toch doe ik het, keer op keer weer, kiezen voor mezelf. Ik denk aan de langere termijn, ik wil me goed blijven voelen en klachtenvrij blijven. Ook al zijn er genoeg verleidingen, heb ik mijn zwakke momenten zo nu en dan, ik weet waar ik het voor doe. Het is me geen buikpijn waard, ik wil niet mijn bed in hoeven te duiken omdat ik niet rechtop kan blijven zitten, daar heb ik zo geen zin meer in.

Om het mezelf thuis in elk geval zo makkelijk mogelijk te maken, zorg ik dat mijn voorraadkast altijd goed op orde is. Heb ik geen zin of tijd of energie om een glutenvrij lunch klaar te maken, dan kan ik altijd een makkelijke cracker pakken. Heb ik ’s avonds zin in pizza, dan heb ik altijd een glutenvrije pizzabodem in huis. Ga ik buiten de deur lunchen, dan kies ik voor een salade of een kommetje soep. De verleiding blijft, zeker, maar wetende dat ik me beter blijf voelen, maak ik toch elke dag weer glutenvrije keuzes om mij beter te voelen.

Liefs, Reny

Lees meer over deze auteur

Reny

Hi, ik ben Reny, 35 jaar oud en ik ben dol op lekker eten! Je vindt mij vaak in de keuken, want koken doe ik graag. Het liefst met pure ingrediënten, omdat mijn lijf daar blij van wordt. Ik eet vanwege darmproblemen grotendeels glutenvrij.