Avatar

emmelou, 04. september 2017 Informatie

Glutenvrij naar school. Tips voor ouders van kinderen met coeliakie.

De scholen zijn weer begonnen! Voor de ouders van een kind met coeliakie brengt dat allerlei extra vragen met zich mee. Wat doen we met traktaties? Zijn de knutselspullen glutenvrij? En kan mijn kind veilig mee op schoolreis? Gelukkig zijn er een aantal handige tips die ervoor zorgen dat naar school gaan met coeliakie zeker geen probleem hoeft te zijn. Lees gauw verder…

Informeer

Voor een gezin dat al tijden met coeliakie kampt is het vaak allemaal zo vanzelfsprekend geworden maar begeleiders en leerkrachten weten niet altijd wat coeliakie precies inhoudt. Zorg er daarom voor dat bij aanvang van het nieuwe schooljaar de leerkrachten, overblijfmoeders (of vaders), maar ook het schoolbestuur wordt ingelicht. Dat kan eenvoudig met een leuke brief waarin je uitlegt wat coeliakie is en waar iedereen precies rekening mee moet houden.

Kennismaking

Vetrouw niet alleen op het versturen van een brief met informatie. Vraag een gesprek aan met de meester of juf en neem zorgvuldig alles even door. Maak een lijstje voordat je gaat zodat je niets kunt vergeten. Het is bijvoorbeeld handig om af te spreken wat er moet gebeuren als het onverhoopt toch misgaat. Wil je dan gebeld worden? Zijn er dingen die het kind meteen kan doen om de pijn te verlichten? Maak duidelijk dat coeliakie een auto-immuunziekte is en dat zelfs een kruimel al beschadiging in de darmen aanricht.

Spreekbeurt

Een hele leuke manier om ook meteen de klas kennis te laten maken met coeliakie is door het houden van een spreekbeurt. Zo is meteen iedereen op de hoogte. Op de website van de coeliakiemaand staat een gratis spreekbeurt. Er is ook een leuk kleurboek -voor de lagere klassen- waarin alle feitjes over gluten voorbij komen.

Trakteren

Veel ouders verzorgen een trommel in de klas, die bij een verjaardag kan worden gebruikt om uw kind ook iets (glutenvrij) te laten uitkiezen. Schär heeft bijvoorbeeld handige muffins die per stuk verpakt zijn en ook veel koekjes zijn individueel verpakt. Voorkom teleurstellingen en ga er niet altijd zomaar vanuit dat andere ouders rekening kunnen houden met de gluten-intolerantie van uw kind.

Schoolreis

Ga op tijd het gesprek aan. Misschien kunt u zelf meedenken over de bestemming van de schoolreis dit jaar. Er zijn tegenwoordig genoeg pretparken of pannenkoekenhuizen met glutenvrije opties. Vraag wat er gegeten gaat worden tijdens de reis en probeer voor glutenvrije alternatieven te zorgen.

Zelfvertrouwen

Coeliakie heb je een leven lang. Uw kind zal dus ook zelf moeten leren omgaan met zijn of haar ziekte. Wees er daarom al vroeg bij en leer uw kind ook om zélf aan te geven wat wel en niet mag. Bespreek middels een rollenspel wat het kind kan zeggen bij twijfel en maak problemen nooit groter dan ze zijn. Een kind dat angst ontwikkeld voor eten en sociale activiteiten is vaak een groter probleem dan de coeliakie zelf. Lukt ’t allemaal niet! Vraag op tijd hulp bij de arts of diëtiste.

Maak eten leuk

Met een mooie nieuwe lunchtrommel en lekker gevarieerd eten is een glutenvrij dieet meteen een stuk minder zwaar. Zorg dat er elke dag weer iets anders mee naar school gaat. Dat kunnen glutenvrije boterhammen zijn maar kies ook zo nu en dan voor een creatieve oplossing. Maak bijvoorbeeld deze gezonde muffins met groente of kijk hier eens voor recepten en inspiratie.


Tot slot wil ik nog even zeggen dat foutjes maken helemaal niet erg is. Daar leren we allemaal van. Wees dus niet meteen geërgerd of boos als het op school toch een keertje misgaat maar overleg waar het precies misging en hoe het beter kan.

Mocht uw leerkracht echter nooit een foutje maken en is alles op school juist ontzettend goed geregeld, overweeg dan eens om de juf of meester extra in het zonnetje te zetten. In elke klas zitten vaak zo’n 30 kinderen met allemaal hun eigen bagage. Het is dus best wel bijzonder als alles altijd goed gaat en dat verdient zeker een leuk kaartje of bedankje.

Fijn schooljaar!

Geschreven door Emmelou van het glutenvrije bakblog ‘ Bakers and Fakers

Lees meer over deze auteur

emmelou

Hi, ik ben Emmelou. En bakken doe ik graag. Vooral als het buiten regent en met favoriete muziekjes op de achtergrond. Omdat ik niet tegen gluten kan ben ik altijd op zoek naar mooie gerechten en recepten die nét zo lekker zijn als de “gewone” variant.