harmke

harmke, 26. maart 2018 Informatie

Glutenvrij eten tijdens Koningsdag

Hoe zorg je ervoor dat je glutenvrij kunt eten op Koningsdag? Die tompoucen op de foto hierboven kunnen niet, gelukkig kan er heel veel wel en kan je met een glutenintolerantie een hele leuke Koningsdag hebben zonder ziek te worden. Hierbij mijn tips en trucs.

Koningsdag, een dag waarbij we met z’n allen massaal de straat op gaan, lol maken en genieten van lekker eten en drinken. Ga naar een willekeurige stad/dorp en de kramen/trucks met eten lonken je met hun heerlijke geuren. Maar wat nou als je glutenvrij moet eten? Hoe doe je dit dan?

Eet van tevoren thuis

Zorg dat je goed gegeten hebt voor je van huis weggaat. Ontbijt/lunch stevig zo ga je niet met trek de deur uit. Smeer eventueel een extra glutenvrije boterham en neem deze mee in je tas. Het Meisterbäckers brood van Schär blijft lang goed en is makkelijk mee te nemen.

Zelf eten meenemen

Naast die boterham, is het verstandig een glutenvrije reep mee te nemen (let erop dat je een kiest die niet kan smelten). Deze repen koop je van tevoren in de supermarkt en neem je gemakkelijk mee in je tas. Ook kan je meenemen een zakje nootjes met gedroogd fruit. Een voedzame snack die je trek snel doet stillen.

Foodtruck

Misschien staan er in jouw stad wel foodtrucks die glutenvrij eten aanbieden. Informeer vooral, er zijn steeds meer trucks die inspelen op de vraag naar glutenvrije voeding. Deze foodtrucks bieden sowieso glutenvrij eten aan, misschien spot jij ze wel tijdens Koningsdag: Vrij Voedsel, Fiona’s Baking Avenue, Hieper de Pieper (ook lactosevrij), Tante Tortilla en Crepes Mobiel.

Kies voor een (bekende) keten

Ik kan me voorstellen dat je net als veel andere Nederlanders zin krijgt in een vette hap. Kies dan voor een snackbar/fastfoodrestaurant waar je bekend mee bent. McDonald’s biedt in diverse restaurants glutenvrije burgers aan. Ook kun je bij de meeste snackbars een glutenvrij frietje scoren. Door de drukte kiezen sommige patatzaken ervoor tijdens Koningsdag snacks te bakken bij de friet vraag daarom altijd of het vet alleen voor patat wordt gebruikt, zo weet je zeker dat je niet ziek wordt van kruisbesmetting. Check ook altijd even of de sauzen glutenvrij zijn.

Supermarkt

De meeste supermarkten zijn gewoon open tijdens Koningsdag. Heb je trek en ben je in de buurt van een supermarkt? Loop dan daar even naar binnen zo weet je zeker dat je iets glutenvrij’s kan scoren. Ook bij bijvoorbeeld een AH to go vind je genoeg glutenvrije opties voor als je trekt hebt.

Ik wens jullie alvast heel veel plezier tijdens Koningsdag. Geniet!

Lees meer over deze auteur

harmke

Hi, ik ben Harmke, 29 jaar en ik leef sinds ik één jaar oud ben glutenvrij omdat ik coeliakie heb. Ik ben een Bourgondiër in hart en ziel. Van elk eetmoment probeer ik een feestje te maken.