Avatar

emmelou, 20. februari 2017 Informatie

Gluten zitten soms in de meest gekke dingen.

Dat gluten in een hele hoop voedingsmiddelen zitten is natuurlijk al lang en breed bekend. Gelukkig kunnen we tegenwoordig voor heel veel lekkernijen een goed én lekker glutenvrij alternatief vinden. Maar dat ik ook moet opletten als ik mijn tanden wil poetsen of mijn lippen wil stiften! Gluten zitten soms in de meest gekke dingen verstopt. Vooral als je erg gevoelig bent voor gluten zijn er een aantal producten waarbij je altijd alert moet zijn.

Tandpasta

Er zijn een aantal tandpasta’s die gluten kunnen bevatten. De normale tandpasta is meestal gewoon glutenvrij maar speciale tandpasta’s tegen aanslag van bijvoorbeeld thee, koffie of sigaretten kunnen soms gluten bevatten. Ook in de kleefpasta’s voor een kunstgebit zitten soms gluten.

Cosmetische producten

Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je die shampoo ook in je mond stopt 😉 Maar wat dacht je van een lippenstift of handcrème? Die zou je best wel eens per ongeluk toch nog binnen kunnen krijgen.  Er zijn ook mensen met een gluten intolerantie die een huidreactie krijgen bij het gebruik van gluten bevattende cosmetica of verzorgingsproducten. Ik koop zelf in ieder geval liever geen verzorgingsproducten op basis van tarwe of haver. Ik koop bijvoorbeeld ook geen afwasmiddel met gluten.  Het voelt gewoon een beetje vreemd als je al zo lang gluten probeert te vermijden en ik zou toch bang zijn dat ik het via deze weg zou binnenkrijgen.

knutselspullen

Knutselspullen

Vooral met kleine kinderen moet je altijd waakzaam blijven voor verborgen gluten. Met name jonge kinderen willen sommige spullen dikwijls nog in hun mond stoppen. Zo’n felgekleurd potlood ziet er immers zeer smakelijk uit, nietwaar? Maar het kan zomaar zo zijn dat de kleurtjes, de klei, lijm of het stoepkrijt helaas van gluten bevattende producten is gemaakt. Laat kinderen na het knutselen in ieder geval altijd goed de handen wassen en probeer kruisbesmetting te voorkomen.

Thee en koffie

Normaal is je thee of koffie gewoon glutenvrij maar het kan voorkomen dat er toch nog gluten in zitten verstopt. In de vorm van gerstsmoutextract kan ’t bijvoorbeeld zo zijn dat je thee een extra donker kleurtje krijgt. Ook sommige oploskoffie of poedermelk bevat gluten. Met name bij koffie apparaten die je vaak op de werkvloer tegenkomt, is het even opletten geblazen. Vooral machines die naast koffie ook soep maken, waarbij de soep uit dezelfde uitgang als de koffie komt, is er bijvoorbeeld grote kans op kruisbesmetting.

Limonade

Ook in limonade of siroop kunnen gluten zitten. Vaak in de vorm van gerstsmoutextract maar er zijn zelfs limonadesiropen waar gewoon tarwe in kan zitten. Het is mij niet helemaal duidelijk waarom want een siroop of limonade kan prima zonder gluten! Maar wees dus vooral voorzichtig bij het kopen van dit soort producten.

Medicijnen

In sommige medicijnen wordt tarwezetmeel gebruikt. Die zijn absoluut niet geschikt voor mensen met coeliakie. In principe is het de bedoeling dat de apotheek dit soort uitgiftes in de gaten houdt. Maar het is zeker niet onverstandig om bij nieuwe medicijnen even na te vragen of ze ook écht glutenvrij zijn. In de bijsluiter kun je trouwens altijd nog even nalezen of de medicijnen die je al in huis hebt ook zonder gluten zijn.

 

Ik was zelf nog best verrast over de gluten in sommige producten. Vooral omdat het vaak eigenlijk niet nodig is. Ik ben ook heel benieuwd of er nog meer producten zijn in de non-food categorie. Dus… Weet jij nog een product met gluten dat ik ben vergeten. Laat het dan vooral nog even weten in een reactie onder dit artikel.

Liefs van Emmelou
www.bakersandfakers.nl

 

 

Lees meer over deze auteur

emmelou

Hi, ik ben Emmelou. En bakken doe ik graag. Vooral als het buiten regent en met favoriete muziekjes op de achtergrond. Omdat ik niet tegen gluten kan ben ik altijd op zoek naar mooie gerechten en recepten die nét zo lekker zijn als de “gewone” variant.