etiketten lezen en gluten herkennen
Avatar

Reny, 24. oktober 2016 Informatie

Etiketten lezen en gluten herkennen

Vroeger, toen ik nog niet zo goed wist hoe ik op bepaalde voeding reageerde, deed ik boodschappen zonder etiketten te lezen. Ik stopte gewoon alles waar ik trek in had in mijn mandje, en keek echt niet op de achterkant van de verpakking om te zien wat er in zat. Eigenlijk wist ik toen ook niet zoveel over ingrediëntenlijsten en als ik een product al eens omdraaide om de verpakking te lezen, dan checkte ik de voedingswaarde. Ik las niet wat er precies ín zat. Tegenwoordig is etiketten lezen en gluten herkennen mijn tweede natuur. Hoe ik snel zie hoe een product glutenvrij is? Ik deel het met je!

Toen ik ontdekte dat ik me beter voel als ik glutenvrij eet, moest ik ineens gaan opletten bij het boodschappen doen. Ik liep uren (nou, ja…) door de supermarkt te dralen, elk product moest ik uitgebreid bestuderen, boodschappen doen werd er in eerste instantie niet makkelijker van. Nu maak ik binnen no time mijn ronde, omdat ik nu weet welke producten ik wel of niet kan gebruiken. Al blijf ik altijd wel de verpakking controleren, want soms kan de samenstelling van een product ineens zijn veranderd.

Etiketten lezen en gluten herkennen

Gelukkig wordt het steeds makkelijker om etiketten te lezen en gluten te herkennen. Op veel producten staan immers de allergenen dik gedrukt, in hoofdletters geschreven of staan ze apart vermeld. Ook zie je steeds vaker het crossed grain logo op verpakkingen van producten, super handig. Maar dan nog is het altijd goed om de ingrediëntenlijst te scannen, en daarbij zijn voor mij de volgende woorden het belangrijkst:

  • Gluten
  • Tarwe
  • Spelt
  • Rogge
  • Haver (tenzij gecertificeerd glutenvrij)
  • Gerst

Staat dit in de ingrediëntenlijst, dan weet ik dat er gluten in het product zitten en maak ik bewust de keuze om het product wel of niet mee te nemen. Als je mijn eerdere blogs hebt gelezen, dan weet je wellicht dat ik vanwege PDS grotendeels glutenvrij eet. Ik voel me er beter bij, heb vrijwel geen darmklachten meer en heb volop energie. Een glutenfout maakt mij niet direct ziek, maar ik weet wat de gevolgen gaan zijn.

Natuurlijk lees ik de rest van de ingrediëntenlijst ook, maar door me op deze woorden te focussen kan ik binnen de kortste tijd zien of het product wel of geen gluten bevat. Staat er nog vermeld dat het product sporen van gluten kan bevatten, dan kies ik ervoor om het product wel te gebruiken. Het is natuurlijk per persoon verschillend hoe hiermee om te gaan, maar het product zélf is dan glutenvrij. Wil je zeker zijn van 100% glutenvrij, dan zijn de glutenvrije producten van Schär handig om altijd in huis te hebben.

Heb jij nog meer snelle trucs voor het etiketten lezen en gluten herkennen?

Lees meer over deze auteur

Reny

Hi, ik ben Reny, 35 jaar oud en ik ben dol op lekker eten! Je vindt mij vaak in de keuken, want koken doe ik graag. Het liefst met pure ingrediënten, omdat mijn lijf daar blij van wordt. Ik eet vanwege darmproblemen grotendeels glutenvrij.