harmke

harmke, 27. februari 2017 Informatie

Ik eet glutenvrij want…

Steeds vaker hoor je dat mensen glutenvrij eten. Maar waarom doen zij dit? Wat beweegt hen er toe om te stoppen met het eten van gluten?

Coeliakie (glutenintolerantie)

Coeliakie is een auto-immuunziekte. De darmen van iemand met deze ziekte beschadigen door het eten van gluten, dit gaat vaak gepaard met pijnlijke klachten zoals buikpijn, diarree, obstipatie, vermoeidheid, depressiviteit en vele andere klachten. Coeliakie wordt ook wel glutenintolerantie genoemd of in de volksmond (glutenallergie). Er bestaat helaas geen medicijn tegen coeliakie. Het enige wat iemand met deze ziekte kan doen om van de klachten af te komen, is levenslang een glutenvrij dieet volgen.

Ziekte van Dühring (dermatitis herpetiformis)

De ziekte van Dürhring, ook wel dermatitis herpetiformus genoemd, ontstaat net als coeliakie door een overgevoeligheid voor gluten. De ziekte uit zich door jeukende blaasjes, bultjes of blaren voornamelijk op de knieën, schouders, buitenkant van de ellebogen en billen. Mensen met deze aandoening moeten een glutenvrij dieet volgen, daarnaast is er medicatie beschikbaar.

Glutensensitiviteit

Mensen met glutensensitiviteit hebben verschijnselen die doen denken aan coeliakie, maar ook aan het prikkelbare darmsyndroom. Zo hebben velen van hen last van buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie, vermoeidheid, depressiviteit en vele andere klachten. Deze groep mensen ervaart net als de de meeste personen met coeliakie vervelende klachten door het eten van gluten. Wat hen helpt om van die klachten af te komen is glutenvrij eten. Het verschil met coeliakie is dat de darmen van mensen met glutensensitiviteit niet beschadigen door het eten van gluten.

Tarweallergie

Het woord zegt het eigenlijk al. Mensen met een tarweallergie zijn allergisch voor tarwe. Eten zij tarwe dan geeft het lichaam een allergische reactie. De meest voorkomende klachten bij tarweallergie zijn: astma, eczeem, netelroos, zwelling, krampen of hooikoorts. Omdat de meeste glutenvrije producten tarwevrij zijn (met uitzondering van glutenvrij tarwezetemeel) hebben mensen met een tarweallergie baat bij glutenvrij eten.

Beter voelen

Ik kom steeds meer mensen tegen die zeggen zich beter te voelen als ze glutenvrij eten. Wanneer zij gluten mijden, is hun buik minder opgeblazen, hebben ze meer energie, zitten ze lekkerder in hun vel, verdwijnt vermoeidheid en ga zo maar door. Wellicht is hier een verband met glutensensitiviteit, maar noemen zij het niet zo. Ze eten glutenvrij omdat hun lichaam zich daar lekkerder bij voelt.

Afvallen

Er is nog steeds een groep mensen die denkt dat je afvalt als je glutenvrij gaat eten. Wake-up call: dit is niet zo. Glutenvrij eten zorgt er per definitie niet voor dat je afvalt. Wel kan het zijn dat als zij gluten mijden en ook niet de vervangende glutenvrije producten nemen zoals koek, pasta, brood dat zij afvallen. Dit komt dan vaak omdat deze mensen bewuster kiezen voor een van nature glutenvrij onbewerkt product. Onbewerkte pure producten zijn vaak gezonder  dan bewerkte. Dit zou er voor kunnen zorgen dat zij afvallen.

Dr. Schaer Institute doet veel onderzoek naar waarom mensen zich beter voelen door glutenvrij eten.

Om welke reden eet jij glutenvrij?

Lees meer over deze auteur

harmke

Hi, ik ben Harmke, 29 jaar en ik leef sinds ik één jaar oud ben glutenvrij omdat ik coeliakie heb. Ik ben een Bourgondiër in hart en ziel. Van elk eetmoment probeer ik een feestje te maken.