buikpijn na een boterham (2)
Avatar

Reny, 09. mei 2016 Informatie

Buikpijn na een boterham

Oh ik herinner het me nog als de dag van gisteren…. Buikpijn, gewoon elke dag weer. Dagen achter elkaar. Niet naar het toilet kunnen, of ineens wel heel vaak. ’s Nachts wakker liggen van de kramp. Bah, wat een nare tijd was dat! Ik denk dat ik een jaar of 15 was, volop in ontwikkeling om van een meisje een vrouw te worden, en ik was al onzeker genoeg… Er gebeurde zoveel in mijn lichaam, en ik voelde me er helemaal niet prettig bij. Na de zoveelste keer dubbel gelegen te hebben van de pijn, was mijn moeder er ook klaar mee en ze stuurde me naar de huisarts. Daar begon mijn ontdekkingsreis….

Wow, alweer ruim 20 jaar geleden zat ik dus bij mijn huisarts in de stoel en vertelde ik over mijn verschrikkelijke buikpijnen. Met een recept voor movicolon (vezels in poedervorm) verliet ik de praktijk weer, en ik was in de war… Want de dokter had verteld dat ik een prikkelbare darm had, en dat ik dus moest zorgen dat ik voldoende vezels binnen kreeg. Maar het rare was, dat kréég ik! Weet ik 100% zeker! Ik at voldoende volkoren brood, volkoren graanproducten, groenten, fruit, én heel belangrijk; ik dronk voldoende. Ik weet nog dat ik een beetje sceptisch de deur uit ging, maar omdat ik zelf geen dokter ben, ging ik braaf aan de slag met de zakjes met vezels.

buikpijn na een boterham

Om vervolgens nog 3 keer binnen korte tijd bij de dokter aan te schuiven, ik dronk braaf de vezels en bleef gevarieerd en gezond eten. Genoeg boterhammen, verschillende groenten, netjes 2 stuks fruit per dag. Maar het werd niet beter, de buikpijn bleef! Een bloedonderzoek volgde, maar daar kwam helemaal niets uit. Kerngezond. Er klopte iets niet, en ik was vastbesloten om uit te zoeken hoe het nou precies zat met dat lijf van mij…. Achteraf denk ik wel eens, waarom ben ik daar niet bij de huisarts op doorgegaan. Maar ik voelde me niet serieus genomen, en besloot zelf op ontdekkingsreis te gaan. 

Dat mijn darmen van slag waren door de voeding die ik erin stopte, dat leek mij wel logisch. Maar wat het dan precies zou zijn waar ik op reageerde, dat was een behoorlijke zoektocht. Want kom op, wie in Nederland denkt er nou aan om zijn boterham te laten staan? Nee natuurlijk niet, dat was ook niet het eerste dat in mij op kwam. Maar om er toch achter te komen waar die buikklachten vandaan kwamen, ben ik gaan bijhouden waar ik op reageerde. Ik hield een eetdagboek bij, puur om inzichtelijk te krijgen wat ik at, op welk moment, en of ik daarna klachten kreeg. En dat was heel verhelderend!

Niet alleen kwam ik erachter dat ik sterk reageer op bepaalde peulvruchten en groentesoorten, maar ook werd mij duidelijk dat die boterham niet helemaal lekker viel. Of helemaal niet lekker eigenlijk. En niet alleen die boterham, maar eigenlijk alle glutenvolle granen. Ik had gewoon steeds buikpijn na een boterham, of na een bord pasta. Ik ben tot op de dag van vandaag blij met die ontdekking! Tegenwoordig heb ik  nog amper buikklachten, en als ik al eens last heb, dan weet ik dat meestal wel te herleiden.  

buikpijn na brood

En die ontdekking zette mij destijds behoorlijk aan het denken…. Ik vind het namelijk best raar dat we allemaal maar eten wat we horen te eten, terwijl elk lijf toch anders is? Bijna automatisch stopte ik vroeger mijn eten in mijn mond, maar ik luisterde niet naar de reactie van mijn lichaam. Doordat ik nu wist dat ik op bepaalde voedingsmiddelen heftig reageer, ben ik gaan leren voelen wat voeding met je doet. En dat je dus moet eten wat bij je past, want daar zit je echt het beste van in je vel. Ik wel! 

En natuurlijk heb ik in de afgelopen jaren heus nog wel brood gegeten hoor, maar ik kies dan wel voor glutenvrij brood, van Schär bijvoorbeeld. Maar daarnaast is er nog zoveel meer lekkers klaar te maken, als ontbijt of als lunch. Ik heb mijn glutenvrije weg inmiddels helemaal gevonden. En toen mijn jongste dochter afgelopen week vertelde dat ze buikpijn kreeg na het eten van een boterham, dacht ik ah schat, ik ga je in de gaten houden…

 

Lees meer over deze auteur

Reny

Hi, ik ben Reny, 35 jaar oud en ik ben dol op lekker eten! Je vindt mij vaak in de keuken, want koken doe ik graag. Het liefst met pure ingrediënten, omdat mijn lijf daar blij van wordt. Ik eet vanwege darmproblemen grotendeels glutenvrij.