glutenvrije barbecue
Elize

Elize, 20. juni 2016 Informatie

5 Tips voor een onbezorgde glutenvrije barbecue

Nu het eindelijk weer zomer is komen bij mij meteen de barbecue kriebels boven. Er is niks leuker dan op een zwoele zomeravond buiten genieten van allerlei lekkers met vrienden en familie. Sinds ik glutenvrij eet moet ik toegeven dat de paniek soms heeft toegeslagen wanneer ik het woord barbecue hoorde. De kruimels vliegen gemakkelijk in het rond en het strikt apart houden van alle verschillende gerechten en hapjes op tafel vergt wat extra aandacht.

De eerste keer dat ik glutenvrij ging barbecueën ging het dus ook mis. Gelukkig hebben we daar meteen van geleerd en was het niet alleen de eerste, maar ook de laatste keer dat ik ziek ben geworden van verdwaalde gluten tijdens een barbecue.

Dit is mijn vierde glutenvrije barbecueseizoen en ik heb inmiddels aardig wat tips verzameld die ik met jullie wil delen. Het gaat daarbij vooral om situaties waarin jij naar een georganiseerde barbecue gaat. Zelf iets organiseren is natuurlijk ideaal en een leuke manier om te laten zien hoe lekker glutenvrij barbecueën kan zijn. Maar ik ervaar de meeste obstakels wanneer ik uitgenodigd wordt voor een barbecue of wanneer we met vrienden spontaan besluiten te gaan barbecueën in de tuin of op het strand.

1. Zorg voor een privé barbecue

Wanneer ik ga barbecueën bij iemand anders zorg ik meestal dat ik een aparte barbecue heb, bijvoorbeeld een wegwerpbarbecue die je in zo goed als elke supermarkt kunt kopen. Soms is dat niet mogelijk. Dan vraag ik of er een deel van het rooster kan worden afgedekt met aluminiumfolie, zodat duidelijk is waar mijn glutenvrije spullen moeten liggen en zodat mijn eten niet besmet raakt doordat de barbecue misschien vies is of eten tegen elkaar aan komt te liggen.

2. Zorg ook voor apart gereedschap

Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld de spatels, knijpers en kwastjes die je nodig hebt bij het barbecueën. Je wilt niet dat eerst het glutenvolle vlees wordt opgepakt met een knijper en jouw glutenvrije dingen vervolgens met dezelfde knijper worden aangeraakt. Ik vind het altijd het handigste om spatels en dergelijke te hebben die er overduidelijk anders uitzien dan de spatels die voor glutenvolle spullen worden gebruikt. Zo kan niemand zich vergissen.

3. Zorg voor sausjes in flesjes in plaats van potten of bakjes

Bij een barbecue hoort saus. Er zijn enorm veel sausjes die niet glutenvrij zijn, maar gelukkig ook die dat wél zijn. Ik vind het het makkelijkste om de sausjes zo lang mogelijk in de eventuele flesjes te laten zitten. Zodra het in open bakjes op tafel staat gaat het bij mij vaak mis, en dan heb je mazzel als je het op tijd door hebt. Er valt zo een broodkruimel in. Of mensen kunnen zich vergissen door een broodje rechtstreeks in het bakje te dippen. Flesjes met saus op tafel zetten in plaats van bakjes/schaaltjes vermindert de kans op kruisbesmetting ontzettend!

4. Ga aan de kop van de tafel zitten

Bij een barbecue staat er meestal van alles en nog wat op tafel en al die dingen worden de hele maaltijd heen en weer doorgegeven. Je wilt niet ergens in het midden van de tafel zitten en steeds toekijken hoe de broodmand over jouw bord heen gegeven wordt. Het rustigste is dus gewoon om aan een kop aan de tafel te gaan zitten. Dan hoeft het brood nooit via jou naar mensen aan de andere kant van de tafel te gaan. Hoef je daar in ieder geval al niet meer op te letten.

5. Communiceer met de gastheer of vrouw 

Dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Sowieso is het als het om je glutenvrije dieet gaat belangrijk om heel goed te communiceren, maar zeker bij een etentje en al helemaal bij een barbecue moet je nu eenmaal goed overleggen. Vraag de gastheer of vrouw of, en zo ja wat jij allemaal zelf zou moeten meenemen. Ik vind het zelf altijd wel fijn om mijn eigen (afbak)brood mee te nemen omdat ik dan zeker weet dat ik ook lekker brood heb.

Vertel ook alvast wat nodig is om jou veilig mee te laten eten en in hoeverre het mogelijk is om hier rekening mee te houden. Het is best voor te stellen dat degene bij wie je bent uitgenodigd dit zelf niet goed weet.  Daarnaast is het niet alleen belangrijk om contact op te nemen met degene die je heeft uitgenodigd. Ook degene die bij de barbecue staat op de avond zelf moet weten hoe jouw glutenvrije dieet werkt en dat alle spullen met en zonder gluten strikt gescheiden moeten blijven.

Ik wens jullie allemaal heel veel plezier tijdens het aankomende barbecue seizoen!

Lees meer over deze auteur

Elize

Hoi! Ik ben Elize, 25 jaar oud en glutenvrij sinds mijn 21e. Na de diagnose coeliakie was het even wennen, maar na een paar jaar kan ik zeggen dat ik mijn glutenvrije leven ervaar als een feestje. Ik geniet maar al te graag van gezellige avonden in de keuken met vrienden en familie, heerlijke glutenvrije maaltijden en het ontdekken van nieuwe glutenvrije producten!