Elize

Elize, 26. juni 2017 Informatie

 3 misverstanden over kruisbesmetting met gluten

Helaas komt bij glutenvrij eten als je coeliakie hebt iets meer kijken dan ‘gewoon’ geen brood, koekjes en pasta eten. Ieder etiket moet zorgvuldig worden gescand en in de keuken moet op ieder kruimeltje worden gelet. Letten op kruisbesmetting is voor mensen met coeliakie essentieel, want zelfs een kruimeltje kan je al ziek maken.

Wat is kruisbesmetting?

Voor degenen die nog niet zo bekend zijn met het begrip kruisbesmetting, de definitie die het Voedingscentrum hanteert is als volgt: “Bij kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van het ene product op het andere. Om ziekte te voorkomen is het belangrijk kruisbesmetting te vermijden. “

Deze definitie gaat over bacteriën in plaats van gluten, maar in veel opzichten is het idee hetzelfde. Producten met gluten mogen simpelweg niet in aanraking komen met producten zonder gluten. Ik merk in de praktijk dat zodra mensen het begrip kruisbesmetting goed kennen het eigenlijk altijd wel goed gaat. Als het eenmaal in je systeem zit is het ook helemaal niet zo moeilijk. Maar daarvoor merk ik soms dat er helaas nog wel wat misverstanden zijn over kruisbesmetting bij mensen. Ik licht ze graag toe!

1. Heel even aanraken is niet erg

Het eerste misverstand is dat als een product met gluten een glutenvrij product maar héél kort heeft aangeraakt het niet erg is. Helaas maakt dit niet zo veel uit. Naar mijn weten plakken gluten en één moment van aanraking is dus al voldoende om gluten op een glutenvrij product te laten plakken. Heel kort een glutenvrij product op een bord neerleggen naast normale glutenbroodjes is dus al voldoende om kruisbesmetting plaats te laten vinden.

2. Hitte maakt gluten onschadelijk

Deze hoor ik toch zo vaak! Ik begrijp het ook heel goed. Kruisbesmetting wordt vaak geassocieerd met bacteriën en de definitie van het Voedingscentrum zoals hierboven ook weergegeven. Helaas is het niet zo dat gluten onschadelijk gemaakt kunnen worden door hoge temperaturen. Gluten is namelijk een eiwit en het gaat hier dus niet om bacteriën.

3. Ik zie niks, dus volgens mij is het wel goed

Vaak zie ik mensen heel aandachtig kijken naar een glutenvrij product waarbij misschien sprake is geweest van kruisbesmetting. Jammer genoeg geven gluten geen licht en hebben ze geen afwijkende kleur (was het maar zo!). Zeker weten of er sprake is geweest van kruisbesmetting kan dus niet altijd door goed te kijken. Nou wil ik niet zeggen dat je er nooit iets aan hebt om je bordje met een glutenvrije maaltijd goed te inspecteren. Wanneer je bijvoorbeeld verdachte broodkruimels ziet liggen, dan zie je meteen dat er iets niet klopt. Toch wil ik duidelijk maken dat het gemakkelijk kan gebeuren dat er aan een gerecht niks verdachts te zien is, maar het toch niet meer glutenvrij is doordat er kruisbesmetting heeft plaatsgevonden.

Welke misverstanden over kruisbesmetting merken jullie wel eens in je omgeving?

P.S. Lees ook eens deze tips om kruisbesmetting te voorkomen! 🙂

Lees meer over deze auteur

Elize

Hoi! Ik ben Elize, 25 jaar oud en glutenvrij sinds mijn 21e. Na de diagnose coeliakie was het even wennen, maar na een paar jaar kan ik zeggen dat ik mijn glutenvrije leven ervaar als een feestje. Ik geniet maar al te graag van gezellige avonden in de keuken met vrienden en familie, heerlijke glutenvrije maaltijden en het ontdekken van nieuwe glutenvrije producten!