Avatar

emmelou, 28. maart 2016 Indrukken

Vrolijk Pasen

Je ziet ze overal! Paaseitjes, luxe broodjes, stollen met poedersuiker en amandelspijs. Ik geef het toe! Rondom Pasen moet ik soms best even slikken. Terwijl ik mijn mandje door het gangpad van de plaatselijke supermarkt sjouw zie ik overal vrolijk pastel gekleurde lekkernijen die ik alweer niet mag hebben. Hoe flauw is dat! Je zou denken dat de dingen waar je buikpijn van krijgt toch makkelijk te weerstaan zijn maar helaas werkt ’t voor mij net even anders. Ik ben zo iemand die juist wél wil hebben wat niet mag. Op de een of andere manier zijn gluten nu juist dat hele zondige ding geworden dat vanuit overal naar me lonkt. Keer op keer zeg ik dan -als een soort mantra “maar je wordt er zo ziek van” “dat weet je toch” en loop er dan met een snik weer snel aan voorbij.
Ik hoor je nu denken, maar dan maak je het toch gewoon zelf! Jaah-aah! Dat doe ik ook echt heel vaak (kijk maar op mijn blog) maar met dagen als pasen zou ik ook zó graag eens gewoon mijn mandje vullen met al die luchtige broodjes en gevulde chocolade eitjes.

Om niet al te ongezellig te doen, er zijn namelijk heus wel glutenvrije broodjes verkrijgbaar. En met een beetje moeite en planning bezorgt de postbode gewoon die mooie haasjes met een rozijntje voor oogjes netjes tot de deur. Maar man oh man! Het gemak van gewoon klakkeloos van alles in je mandje gooien, je weet niet half hoe fijn dat is.

Ik was de afgelopen week ook veel te druk voor paasplanningen. Dus bij mij geen postbode met glutenvrije haasjes aan de deur. Voor ik het goed en wel in de gaten had was het al Pasen. Twee hele lieve verlegen meisjes van de basisschool in mijn dorp kwamen de 10 fel geverfde eieren brengen waar ik blijkbaar de week ervoor nog vrolijk mee had ingestemd. Ik kan het me geeneens meer herinneren, zo druk was het. Uit een soort van schuldgevoel “sorry maar ik was jullie vergeten” stop ik maar een extra 5 euro toe. Daar staan ze nog steeds, in de koelkast. De eitjes! Niet de meisjes! Ze zijn heel blauw en heel oranje. Ik ben niet zo dol op gekookte eieren, ik bedoel, het zijn toch eieren, nooit geworden kuikens, beetje sneu toch? Ik ben niet helemaal veganistisch, een chocolade ei gaat er hier prima in! Maar al die echte eieren verstop ik liever in een cake of taart. Ik ben er gewoon niet sterk genoeg voor.

Dus ik wil deze pasen graag zeggen dat je vooral gewoon de dingen die je leuk vindt moet blijven doen.

Toen ik nog niet wist dat gluten een NO-GO waren genoot ik met volle teugen van het paasontbijt. Aan een goed gedekte tafel stouwde ik mijn kleine zelf vol met kraakverse broodjes, verse roomboter ‘and then some’ . Nu is het eten met andere mensen, aan een tafel vol met gluten toch een beetje anders geworden. Nu neem ik vaak zelf mijn brood mee. Nu sla ik dan vaak de roomboter of jam even over, want ik zag er net nog een mes vol met kruimels ingaan. Nu vergt dat soort feestdagen net een beetje meer planning en vindingrijkheid. Maar dat is niet erg. Dat vind ik. Een glutenvrij dieet is een kleine prijs voor nooit meer ziek zijn. Ik ben bijvoorbeeld blij dat er geen medicijnen aan te pas komen. En nu er ook in de gewone supermarkt een steeds groter glutenvrij aanbod te vinden is kan ik zelfs gewoon dingen klakkeloos in mijn mandje gooien.

Ik weet dat het verleidelijk is om te denken dat het makkelijker is om dan maar thuis te blijven, niet uit eten te gaan of alweer naar een verjaardag met taart die er zo lekker uitziet maar niet voor jou is. Maar je kunt problemen ook groter maken dan ze daadwerkelijk zijn. Te weinig risico’s nemen, met als gevolg bijna niets meer durven. Dus ik wil deze Pasen graag zeggen dat je vooral gewoon de dingen die je leuk vindt moet blijven doen en dat ’t soms nog misgaat dat hoort er gewoon een beetje bij, bij het leven bedoel ik. Zo was ik vanochtend bijvoorbeeld ook écht van mening dat het eigenlijk nog niet zo laat was, raar toch? heb jij dat ook?  Vrolijk Pasen!

Lees meer over deze auteur

emmelou

Hi, ik ben Emmelou. En bakken doe ik graag. Vooral als het buiten regent en met favoriete muziekjes op de achtergrond. Omdat ik niet tegen gluten kan ben ik altijd op zoek naar mooie gerechten en recepten die nét zo lekker zijn als de “gewone” variant.