vragen over mijn glutenvrije dieet
Elize

Elize, 15. augustus 2016 Indrukken

Wat mensen mij altijd vragen over mijn glutenvrije dieet

Mensen die niet weten wat coeliakie is stellen mij vaak vragen over coeliakie en het glutenvrije dieet. Logisch, want ik wist voor ik erachter kwam dat ik coeliakie had ook nog niet goed wat het allemaal inhield. Ik merk wel dat steeds dezelfde vragen terugkomen, dus het leek me voor de mensen die nog weinig van coeliakie weten handig ze te bundelen in één overzicht. Herken je deze vragen? Schroom dan ook niet ze te delen met je vrienden op social media. Dan weten zij meteen hoe het zit!

1. Wat is coeliakie en wat is gluten?

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij je dunne darm ontstoken en beschadigt door het eten van gluten en staat beter bekend als glutenintolerantie. Door die beschadigingen kunnen je darmen de voedingsstoffen uit je eten niet goed meer opnemen. Dit alles kan je behoorlijk ziek maken. Van buikpijn, diarree of juist obstipatie tot ernstige vitaminetekorten. Gluten is een eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Haver is vaak besmet met gluten. Alle producten die hiervan gemaakt zijn, zijn dus een no go. Denk aan brood, pasta en koekjes, maar ook minder voor de hand liggende dingen zoals soepen, sauzen en snoepjes. Wanneer mensen met coeliakie glutenvrij eten kunnen ze (uitzonderingen daar gelaten) een normaal en gezond leven leiden, net als ieder ander. Harmke legde een paar weken geleden ook duidelijk en een stukje uitgebreider uit hoe zij vertelt wat coeliakie is (klik hier voor dat artikel). 

2. Maar wat blijft er dan nog over? Wat mag je wél eten?

Eigenlijk van alles. Het lijkt alsof er enorm veel afvalt en het is ook zo dat er in heel veel dingen gluten zit, maar van bijna ieder product dat je mist is er ook een variant zonder gluten. Schär heeft bijvoorbeeld heel veel vervangers van producten met gluten, zoals brood, koekjes, pasta, pizza en nog veel meer. Je vindt de meesten in het speciale glutenvrije schap in de supermarkt. Verder zijn er ook veel producten van nature glutenvrij, zoals fruit, groenten, ongepaneerd/ongekruid vlees en zuivelproducten. Emmelou schreef daar ook al uitgebreider over (klik hier).

3. Mag je niet eens in de zoveel tijd toch iets mét gluten? Op een feestje bijvoorbeeld?

Ik smokkel nooit. Per ongeluk gluten binnenkrijgen vind ik al erg genoeg. De klachten die ik ervan krijg zijn het gewoon niet waard en ook het feit dat ik mijn lichaam echt schade toebreng als ik gluten eet vind ik alles behalve een fijn idee. Als je regelmatig toch stiekem gluten eet kan het ook op de lange termijn ernstige gevolgen hebben. Denk aan botontkalking, vruchtbaarheidsproblemen en nog veel meer vervelende dingen. 

Wanneer ik deze vraag krijg merk ik overigens ook dat de definitie van anderen van ‘een klein beetje gluten’ heel anders is dan die van mij. Voor mij is een klein beetje een kruimel. Daarvan word ik al ziek. Anderen denken bij een klein beetje gluten eerder aan één koekje of een paar niet glutenvrije snoepjes. Dat zou me al helemaal vreselijk beroerd maken.

4. Gelukkig is het alleen maar een intolerantie en ga je er niet meteen dood aan, toch?

Deze opmerking krijg ik echt verrassend vaak en ik vind het soms moeilijk om hierop een goede reactie te geven. Ik wil coeliakie in geen geval vergelijken met een allergie die vrijwel direct dodelijk kan zijn of met andere ernstige ziekte. Tegelijkertijd wil ik ook dat het hebben van coeliakie serieus genomen wordt. Je kunt verschillende voedselintoleranties, allergieën of andere ziektes niet goed met elkaar vergelijken. Natuurlijk is er altijd het een en ander te relativeren en kan het altijd erger. Maar op de lange termijn kan het eten van gluten er voor iemand met coeliakie voor zorgen dat hij/zij écht heel erg ziek wordt. Misschien krijg je op korte termijn ‘slechts’ flinke buikpijn en andere klachten, maar stel dat iedereen er gemakkelijk over zou denken en ik regelmatig door anderen gluten binnen zou krijgen. Dan zou ik me weer net zo chronisch ziek voelen als voor ik de diagnose kreeg en glutenvrij ben gaan eten. 

Moraal van het verhaal: ja, ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ik dankzij een glutenvrij dieet gewoon normaal en gezond kan leven, maar neem mijn dieet alsjeblieft niet met een korreltje zout. Dan ben ik namelijk binnen no time wel heel erg ziek en zou ik wel echt onder mijn coeliakie kunnen bezwijken.

5. Wat lastig allemaal, vind je het niet enorm moeilijk vol te houden?

Dat valt wel mee. Er zijn tegenwoordig zo veel mogelijkheden op het gebied van glutenvrij eten. Ik houd van koken en bakken. De supermarkten liggen steeds voller met glutenvrije producten en ik kan makkelijker uit eten dan ooit dankzij de nieuwe allergenenwetgeving. Hoewel het dieet in het begin heel lastig kan zijn en het van persoon tot persoon verschilt hoe makkelijk het dieet gaat, vind ik het persoonlijk heel erg goed te doen. Daarbij is mijn gezondheid het belangrijkste en vind ik glutenvrij dieet slechts een klein ‘offer’ voor een goede gezondheid. Toevallig heb ik eerder op mijn eigen site geschreven over waarom ik blij ben met de diagnose coeliakie. Als je het leuk vindt kun je dat hier lezen.

Lees meer over deze auteur

Elize

Hoi! Ik ben Elize, 25 jaar oud en glutenvrij sinds mijn 21e. Na de diagnose coeliakie was het even wennen, maar na een paar jaar kan ik zeggen dat ik mijn glutenvrije leven ervaar als een feestje. Ik geniet maar al te graag van gezellige avonden in de keuken met vrienden en familie, heerlijke glutenvrije maaltijden en het ontdekken van nieuwe glutenvrije producten!