Avatar

emmelou, 15. mei 2017 Indrukken

Wat moet je NOOIT meer zeggen tegen iemand met coeliakie

Wat moet je écht nooit meer zeggen tegen iemand met coeliakie! Oftewel de allergrootste coeliakie clichés en ergernissen. #korreltjezout

Als je een gluten-intolerantie hebt dan ontdek je na de diagnose dat er best veel veranderd op sociaal gebied. Er zijn de vrienden en familie die begrijpen dat gluten nu de aartsvijand is. Ze zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je gewoon veilig kunt eten. Inclusief verjaardagstaart en glutenvrije borrelhapjes. (En dankbaar wij zijn).

Maar…en dit is een grote maar! Er zijn ook altijd de zogenaamde vrienden, familie of collega’s en zélfs de vage kennissen, die het vooral nodig vinden om te benadrukken dat gluten niet echt bestaan, of ze weten er juist álles van 😉 De zogenaamde experts. Voor precies die mensen is deze lijst! Wat moet je nooit! Maar dan ook NOOIT meer zeggen tegen iemand met coeliakie.

“Het dieet”

Oh een glutenvrij dieet. Maar je hoeft toch helemaal niet af te vallen?

“Ik eet ook glutenvrij”

Ja ik eet ook glutenvrij. Voel me nu zoveel beter. Zullen we bestellen? Doe mij maar de tonijnsalade op speltbrood! WHAAAAT?

 

“Normaal doen”

Ach! Stel je niet zo aan. Je kunt best voor een keertje gewoon normaal doen en normaal eten. Dat kan echt geen kwaad. Misschien ben je er wel overheen gegroeid. Yeah right!

“Alternatieve genezers”

Ben je al weleens naar een alternatieve genezer geweest? Ik ken iemand die is genezen van coeliakie na een (onbetaalbare) kuur met darmflora supplementen. Of… weet je wel zeker dat het de gluten zijn? Nee inderdaad, die darm biopt was waarschijnlijk een groot complot van de moderne geneeskunde. Ik ga morgen meteen even naar ‘dokter’ K. Zalver voor een flesje ondefinieerbaar water dat er vervolgens vrolijk voor zorgt dat de gluten worden afgebroken voordat ze mijn darmen bereiken. Thanks!

 

“Broodbuik”

Je weet toch dat glutenvrij eten heel erg ongezond is? Die hele broodbuik hype is al lang weer voorbij hoor! Je hebt gewoon vezels nodig en die zitten alleen maar in gluten.

“Welles nietes”

Spelt is wel glutenvrij. Nee!!! Spelt is niet glutenvrij. Wel waar! Nee!!!

 

“Kruisbesmetting”

Ondertussen in het restaurant… Ja hoor mevrouw, wij serveren ook glutenvrij. Ja inderdaad coeliakie. Daar zijn wij heel bekend mee. Wat? Kruisbesmetting! Dat moet ik even aan de chef vragen. Nee, mevrouw helaas kunnen wij niet garanderen dat alles glutenvrij is. Het kost ons te veel moeite om wat??? EVEN EEN SCHONE werkplek te regelen???

Ondertussen in het restaurant 2.0 Dit keer gereserveerd en ver van te voren aangegeven dat het écht glutenvrij moet zijn. Ik heb coeliakie meneer! Geen probleem. Alles kan. Ja inderdaad. Helemaal veilig.

Op de dag zelf…
Wat? Kruisbesmetting! Dat moet ik even aan de chef vragen. Nee, mevrouw helaas kunnen wij niet garanderen dat alles glutenvrij is. Het is vandaag te druk in het restaurant. Maar ik had gereserveerd! Sorry mevrouw. Wilt u nog bestellen? Ja hoor! En maak jij dan straks de toiletten schoon? Want ik ben van plan om hier te bivakkeren zodat u eens met eigen ogen (oren en neus) kunt zien wat coeliakie precies inhoudt.

En tot slot… Mijn allergrootste ergernis en met stipt hét cliché dat maar niet stilletjes wil verdwijnen.

“Maar je gaat er toch niet dood van”

Niet om heel erg heftig te doen, want daar hou ik doorgaans helemaal niet van. Mensen met coeliakie zijn soms al intens genoeg -want tja altijd op je eten moeten letten maakt soms wat kribbig. Vooral als je honger hebt en niks kunt vinden. #glutenfreeproblems

Maar nee…ik val dus niet meteen dood neer als ik gluten binnenkrijg. Maar in mijn darmen gebeurt er wel van alles en ‘gewoon’ gluten blijven eten zorgt ervoor dat ik mij elke dag voel als een opblaasbaar projectiel dat op ‘niet zo’n elegante wijze’ op ontploffen staat.  Jarenlange niet gediagnosticeerde coeliakie zorgt soms zelfs voor diabetes, botontkalking en in extreme gevallen ook darmkanker. Dus alhoewel ik niet meteen begin te stikken of dood neerval, zoals bij bijvoorbeeld een pinda allergie, is het nog steeds een hele serieuze auto-immuunziekte en ‘normaal’ eten zit er dus niet in. Nu niet. Straks niet. Nooit niet!

Mei is trouwens de Coeliakiemaand en staat geheel in teken van deze auto-immuunziekte. Tal van leuke glutenvrije bloggers zetten zich de hele maand mei in en vragen om meer bekendheid voor coeliakie. Voor meer persoonlijke verhalen, juiste informatie en leuke glutenvrije tips verwijs ik je graag door naar Coeliakiemaand.nl

Om ook onderweg veilig glutenvrij te kunnen eten is er ook een hele handige app van Schär met de naam glutenfree roads. Hier kun je opzoeken welke restaurants, hotels of winkels glutenvrij eten garanderen en dat bespaart weer een hoop ergernissen 😉

Liefs van Emmelou
www.bakers and Fakers.nl

Lees meer over deze auteur

emmelou

Hi, ik ben Emmelou. En bakken doe ik graag. Vooral als het buiten regent en met favoriete muziekjes op de achtergrond. Omdat ik niet tegen gluten kan ben ik altijd op zoek naar mooie gerechten en recepten die nét zo lekker zijn als de “gewone” variant.