Avatar

emmelou, 13. maart 2017 Indrukken

Het leven van een glutenvrije foodie en waarom ik soms wel kan janken…

Kennen jullie dat gevoel? Je brengt een bezoek aan een mooie stad. Een echte culinaire stad maar zodra je aangeeft dat je geen gluten mag trekt het gezicht van de gastheer witjes weg en stamelt hij zoiets als ‘ Gluten? Is dat iets met tarwe? Nee! Sorry. Of erger nog je krijgt alleen een korte ‘Nee’ te horen en wordt zachtjes weer de deur uitgewerkt.

Ze zien mij liever gaan dan komen

Ik was afgelopen vrijdag in Antwerpen en alhoewel ik bepakt met een lijstje glutenvrije adresjes in mijn zak de straten doorslenterde -trek hebben is toch een gevoel dat opeens komt opzetten en Antwerpen is groot en je wilt het nu! Meteen.
Ik liep in een wijk met tal van leuke eettentjes en toen ik bij de derde alweer met ‘nog steeds honger en bijna hangry’ richting deur liep had ik het even he-le-maal gehad.

Hoe kan het dat in tal van grote steden nog steeds niet elke leuke tent zijn gluten feiten op een rij heeft? Je zou toch denken dat glutenvrij een gat in de markt is. Met de opkomst van boeken als Broodbuik en supermodellen die zweren bij een dieet zonder gluten, zou je haast denken dat de horeca maar al te graag inspringt op deze trend. Dat gebeurt ook wel steeds meer hoor. Sorry voor mijn klaagzang. Maar ik had heel even het gevoel alsof niemand mij een bordje glutenvrij eten gunde. Niemand!

Het is uiteindelijk allemaal goed gelukt hoor! Ik overdrijf nu wellicht een beetje. Lees mijn glutenvrije tips voor Antwerpen op Bakers and Fakers.
Maar ik wil vandaag even kwijt dat het toch een beetje zeer doet als je opeens een soort van Paria bent die de horeca liever ziet gaan dan komen.

Ik ben geen Hipster!

Jongens! Ik ben geen hipster die de laatste glutenvrije trend volgt en ik ben ook niet iemand die graag ‘lastig’ is of de aandacht trekt. Ik ben gewoon een doodnormaal meisje (met honger) dat helaas geen gluten kan verdragen. Maar ik hou wel van lekker eten! Sterker nog… Ik leef voor lekker eten. Afgescheept worden met alweer die saaie bak sla zonder dressing voelt voor mij toch altijd een beetje als een klap in mijn gezicht.

Soms voel ik dan toch de tranen achter mijn oogbollen ietwat prikkend richting wimpers kruipen.

 

Vooral als ik daarna de rekening zie en gewoon hetzelfde moet betalen als mijn (van gluten genietende) tafelgenoot die wel 10 keer zoveel lekkere toevoegingen krijgt en bijgerechten die ze bij mij niet eens hebben geprobeerd te vervangen.

What’s up with that? Hoe durf jij als zogenaamde gastvrouw of heer, mij hetzelfde te laten betalen voor een bak droge sla?
Of het tegenovergestelde. Er is wel glutenvrij brood en zelfs de boter komt in een apart kuipje. Ik helemaal van Yay! En zelfs al is het broodje droog en eigenlijk niet te vreten ‘wat fijn dat ze hier rekening houden met mensen zoals ik’.

En dan komt de rekening. Voor het broodje dat komt in plaats van versgebakken zuurdesem of huisgemaakte spelt ciabatta betaal ik opeens acht euro toeslag. Hallo!!! Daar koop ik zelf twee hele glutenvrije broden voor die wél smaken.  Soms voel ik dan toch de tranen achter mijn oogbollen ietwat prikkend richting wimpers kruipen.

Dankbare gasten

dankbare glutard

Ik wil dus alleen maar zeggen dat wij glutards dankbare gasten zijn. En als je ook voor ons een klein beetje moeite doet en ons een veilig eetmomentje gunt, dat ook nog op smaak is en misschien zelfs wel lekker. Dat wij u dan nog nét geen knuffel geven. Of een bedankje met de post. Wij delen positieve glutenvrije bevindingen vrijwel meteen op glutenvrije social media groepen en een positieve glutenvrije horeca beleving staat vrijwel gelijk aan meer klandizie en virtuele kusjes.

Dus… Kom op! Gun mij ook eens een spontaan restaurant bezoekje. Gewoon ergens binnenstappen, gaan zitten en kijk daar! Op de kaart staat in grote koeienletters. Wij serveren ook glutenvrij. Veilig! Lekker! En zonder gedoe. Hoe tof zou dat zijn!?

Lees hier welke adresjes in Antwerpen het wél snappen.

*Maak gebruik van de app Glutenfree Roads om je glutenvrije reis goed te plannen en voorkom teleurstellingen.

Lees meer over deze auteur

emmelou

Hi, ik ben Emmelou. En bakken doe ik graag. Vooral als het buiten regent en met favoriete muziekjes op de achtergrond. Omdat ik niet tegen gluten kan ben ik altijd op zoek naar mooie gerechten en recepten die nét zo lekker zijn als de “gewone” variant.