harmke

harmke, 08. maart 2016 Indrukken

Klaar met teleurstellende maaltijden

Klaar met teleurstellende maaltijden dat is wat ik ben. Ik merk dat mijn geduld op raakt met horecagelegenheden die doen alsof ze een hele lekkere glutenvrije maaltijd kunnen bereiden, maar mij afschepen met een te kleine taaie hap en daar nog extra geld voor durven vragen ook. Graag leg ik uit waarom ik hier zo klaar mee ben.

Laatst was ik bij een niet nader te noemen zaak die is gespecialiseerd in lunches, high tea’s en koffie. Op Instagram had ik een foto voorbij zien komen van een door hen gemaakt glutenvrij broodje. Dat zag er goed uit! Ik was meteen razend enthousiast en appte mijn vriendin die in de stad woont waar deze zaak zich bevindt dat ik dáár met haar naartoe wilde. ‘Ja, super leuk zaakje’, appte ze terug. ‘Maar eigenlijk moeten we daar een high tea doen, die zijn helemaal lekker.’ Een high tea, daar had ik wel weer eens zin in. Mijn vriendin informeerde of een glutenvrije high tea mogelijk is. Hun antwoord: ‘Ja hoor, geen probleem dat kan altijd.’ Reserveren was zelfs niet nodig.

Dus stapten vriendin en ik op een vrijdagmiddag binnen om onszelf eens goed vol te (vr)eten. Ik had bewust geluncht met twee mandarijnen, ruimte genoeg voor die enorme berg zoete en hartige lekkernijen. ‘Willen jullie een kleine of een grote high tea?’, vroeg de jonge serveerster. ‘Een grote graag’, zeiden we in koor. ‘Voor mij graag glutenvrij’, zei ik. ‘Voor mij vegetarisch, zei mijn vriendin.’ We bespraken met elkaar dat het zo heerlijk is dat we allebei zonder problemen bij deze zaak konden eten.

taaie pistolet

Taaie pistolet

We kregen een grote pot met heet water en verse thee en daar kwamen onze hapjes. Op mijn bord lag een in drie stukken gesneden pistolet. Een deel met eiersalade, een met komkommer met mayonaise en een met zalm en sla. Daarnaast lag een muffin en een dot slagroom. Helaas was de pistolet taai, het beleg was wel lekker. Ik at de muffin op en vroeg of ik de rest van mijn hapjes kon krijgen.

‘Sorry mevrouw, dit is wat u krijgt’, zei de serveerster. ‘Sorry’, zei ik. ‘Mijn vriendin, krijgt twee keer zoveel, dit is toch geen high tea.’ De serveerster ging het nogmaals navragen, maar dit was echt wat ik kreeg. Haar woorden: ‘Glutenvrij is duurder en dus krijgt u minder.’

Ik wéét dat glutenvrije producten duurder zijn dan glutenvolle. Natuurlijk weet ik dat. Ik word er dag in dag uit mee geconfronteerd omdat ik coeliakie heb. Ik moet glutenvrij eten omdat ik ziek word van gluten. Ik word ontzettend blij van restaurants, lunchrooms, high-tea zaakjes etc. die glutenvrije gerechten serveren. Na jaren dit aan mij voorbij hebben moeten laten gaan, kan ik nu gezellig ‘high tea-en’ met mijn vriendin.

Ik merkte dat ik geïrriteerd raakte. Vroeger, toen men nog dacht dat coeliakie gelijk stond aan gerecht nummer 73 bij de afhaalchinees, was ik blij geweest met bovenstaande maaltijd. Godzijdank ik kon überhaupt ergens wat eten. En dankbaar slikte ik met een groot glas water de droge glutenvrije maaltijden weg. Maar nu voelde ik me belazerd. Ik had me de hele dag al verheugd op die berg met eten en nu werd ik afgescheept met een taaie pistolet en een muffin. Ze lieten me er ook nog zonder blikken of blozen €13,25 voor betalen. Dit was voor mij de eerste en de laatste keer dat ik bij deze zaak at. Stelletje afzetters.

IMG_9182
‘Is dit alles wat ik krijg?’

Voorbeeld

Het excuus dat glutenvrij te moeilijk, te duur of weet ik veel wat is en men zich er daarom makkelijk vanaf maakt, stoort mij. Er zijn gelukkig heel veel restaurants die wél weten hoe ze een goede glutenvrije maaltijd moeten bereiden en daar geen cent extra voor vragen. ‘Mevrouw het is al lastig genoeg voor u dat u glutenvrij moet eten, natuurlijk gaan wij daar dan ook niet nog extra geld voor vragen. Wij willen dat u net als iedereen kunt genieten van een heerlijke maaltijd.’ Dat zijn uitspraken waar ik blij van word en waar andere horeca-eigenaren een voorbeeld aan mogen nemen.

We leven anno 2016, ik ken bijna meer mensen mét voedselbeperking dan zonder. Het is tijd dat horecagelegenheden dit serieus gaan nemen, ik wil me niet meer laten afschepen met een taaie pistolet, dan eet ik nog liever thuis. En vind je als horeca-eigenaar glutenvrij te moeilijk of te duur, bied het dan niet aan, wees daar eerlijk over, scheelt een grote teleurstelling!

Hoe denken jullie hierover?

Lees meer over deze auteur

harmke

Hi, ik ben Harmke, 29 jaar en ik leef sinds ik één jaar oud ben glutenvrij omdat ik coeliakie heb. Ik ben een Bourgondiër in hart en ziel. Van elk eetmoment probeer ik een feestje te maken.