harmke

harmke, 04. april 2016 Indrukken

Glutenvrij geluksmomentje

Glutenvrije geluksmomentjes. Als je om medische redenen glutenvrij moet eten, ken je ze vast. Een moment waarbij iemand zo goed om jouw glutenvrije dieet denkt dat je hart een klein sprongetje maakt en je je even heel gelukkig voelt. 

Laatst ging ik met mijn zusje lunchen bij een restaurant op de Veluwe. Zij was er al vaker geweest en wilde hier graag met mij een hapje eten. Als ik weet dat ik ergens ga eten, bezoek ik altijd even de website. Hier stond onder het kopje algemene informatie: 

Diëten / Allergenen
Het kan zijn dat u bepaalde dingen niet kunt of wilt eten. In overleg koken wij vegetarisch en/of glutenvrij. Er is veel mogelijk als het gaat om maaltijden die passen binnen uw dieet en heeft u allergenen meld het ons ook. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Kijk, daar word ik vrolijk van. Maar zoals jullie in mijn vorige blog kunnen lezen, bakken sommige restaurants, ondanks dat ze verkondigen glutenvrij eten te kunnen bereiden, er helemaal niks van. Dus met kritisch optimisme stapte ik de zaak binnen. ‘Dames, willen jullie iets te drinken?’. ‘Ja voor ons allebei graag een thee en ik eet glutenvrij’, zei ik. Vrij snel kwam de ober met onze bestelling. ‘Mevrouw voor u heb ik in plaats van een koekje er chocolaatjes bij gedaan, want die zijn glutenvrij.’

Omhelzen

Ik kon de beste man wel omhelzen. Mijn ogen begonnen te glinsteren en mijn zusje zei. ‘Goh Harm, hier snappen ze het wel.’ Voor ik een slok nam, legde ik het kopje thee mét chocolaatjes vast met mijn telefoon. Ik glunderde en zei tegen mijn zusje hoe bijzonder ik dit vind en hoe blij ik er van word. 

Ik bestelde mijn lunch; een glutenvrij broodje pesto met brie. Omdat ik iets te vaak ben afgescheept met die vierkante witte droge sneeën brood vraag ik tegenwoordig altijd wat voor brood men in huis heeft. (Anders neem ik liever een salade.) ‘Onze glutenvrije klanten vragen vaak welk brood het is, omdat ze het zo lekker vinden. Zou dan wit of bruin willen?’, zei de ober. Dát gaf mij een goed gevoel, lekker glutenvrij brood en nog keuze ook. Ik bestelde het bruine brood en terwijl ik op mijn bestelling wachtte, poste ik mijn kopje thee mét chocolaatjes op Instagram met daarbij de tekst: ‘Zo fijn dat als je aangeeft dat je glutenvrij bent dat je chocolaatjes bij de thee krijgt ipv een koekje’. 

Ik kreeg de volgende reacties:
“Best of the day”

“Wat goed! Daar denken ze echt bijna nooit aan!”

“Kreeg laatst een fudge bij m’n chai tea ivm m’n glutenallergie…. Hoefde daar niks over te zeggen want hij herkende mij nog.. Het zijn de kleine dingetjes.”

“Zat laatst in een restaurant en ik vroeg om de allergenenkaart, ik weet dat ze die daar hebben, daarna bestel ik een koffie, waarbij ik de vraag krijg of ik misschien een glutenallergie heb, want dan krijg ik een glutenvrij koekje bij de koffie! Heerlijk die kleine dingen die het hem doen!”

Het zijn inderdaad de kleine dingetjes die mij heel gelukkig maken. 

Wanneer had jij zo’n glutenvrij geluksmomentje?

Lees meer over deze auteur

harmke

Hi, ik ben Harmke, 29 jaar en ik leef sinds ik één jaar oud ben glutenvrij omdat ik coeliakie heb. Ik ben een Bourgondiër in hart en ziel. Van elk eetmoment probeer ik een feestje te maken.