Elize

Elize, 10. oktober 2016 Indrukken

Glutenvrij uit eten gaan steeds makkelijker?

Tijden veranderen zeggen ze. En dat klopt, gelukkig ook op glutenvrij gebied. Ook al loop ik pas een jaar of vier mee in de glutenvrije wereld, ik heb al aardig wat veranderingen kunnen bemerken als het op glutenvrij eten aankomt. Niet alleen liggen de glutenvrije schappen in de supermarkten een stuk voller en lijken mensen steeds wat bekender te raken met het begrip glutenvrij, ook uit eten gaan lijkt als je het mij vraagt een stuk makkelijker!

Altijd als ik uit eten ga bel ik eerst naar het betreffende restaurant om te vragen of ze bekend zijn met coeliakie en het glutenvrije dieet. Toen ik dit drie a vier jaar geleden deed kreeg ik vaak een ‘nee, sorry, wij kunnen niks voor je doen’ te horen. Misschien gebeurde het nog wel vaker dat men gewoon niet eens wist waar ik het over had. Er is me zelfs een keer verbaasd gevraagd of ik geen groenten mocht. Best gênant voor een restaurant vind ik, om gluten en groenten door elkaar te halen. 

Maar goed, als ik nu bel naar een willekeurig restaurant weten ze meestal wél iets van gluten af. En vaak ook van kruisbesmetting. De kennis is nog niet altijd optimaal, maar ik kom steeds vaker plekken tegen waar ik (onverwacht) hartstikke goed kan eten en waar er zelfs glutenvrije vervangers aanwezig zijn zoals brood of pasta. Zo breid ik bijvoorbeeld nog regelmatig mijn lijst van glutenvrij vriendelijke restaurants in mijn woonplaats Nijmegen uit.

Dat het lijkt alsof glutenvrij uit eten gaan iets makkelijker is geworden is uiteraard niet vanzelf zo gekomen. Ik denk dat twee dingen een rol hebben gespeeld. Allereerst is in 2014 een vernieuwde allergenenwetgeving ingegaan die het verplicht maakt om allergeneninformatie aan klanten te kunnen verstrekken. In principe was het melden van kruisbesmetting niet verplicht, maar ik vermoed dat er door de wetgeving wel meer bewustwording is ontstaan rondom allergenen en ook meteen de daarbij behorende risico’s als het gaat om kruisbesmetting. Als je als restaurant toch al bezig moet gaan met allergenen kun je het net zo goed meteen goed doen. 

Daarnaast hoor je natuurlijk ook in het algemeen steeds meer over glutenvrij. Omdat het ‘hip’ is en mensen denken dat je er automatisch kilo’s van afvalt. Omdat er meer en meer mensen glutensensitief zijn, maar ook omdat coeliakie vaker ontdekt wordt dan voorheen.

Hoe het ook komt, ik ben blij dat er meer keuze is als ik op zoek ben naar een restaurant om uit eten te gaan.

Maar ik ben wel heel benieuwd naar jullie ervaringen. Heb ik gewoon steeds mazzel of hebben jullie ook het idee dat uit eten gaan steeds makkelijker kan?

Lees meer over deze auteur

Elize

Hoi! Ik ben Elize, 25 jaar oud en glutenvrij sinds mijn 21e. Na de diagnose coeliakie was het even wennen, maar na een paar jaar kan ik zeggen dat ik mijn glutenvrije leven ervaar als een feestje. Ik geniet maar al te graag van gezellige avonden in de keuken met vrienden en familie, heerlijke glutenvrije maaltijden en het ontdekken van nieuwe glutenvrije producten!