Avatar

emmelou, 25. april 2016 Indrukken

Een glutenvrij restaurant

Ik zit in de trein. Afgelopen weekend lag ik nog doodziek in bed omdat een restaurant ’t niet zo nauw nam met de glutenvrije bereiding. Maar vanavond hoef ik mij hierover geen zorgen te maken want ik ga iets eten bij ‘De Ontmoeting’ in Nijmegen. Het tappa’s restaurant is 100% glutenvrij. Op het bier na zijn er hier geen gluten te bekennen. Het is even alsof ik nog niet weet dat ik altijd voorzichtig moet zijn bij ’t bestellen van eten buiten de deur. Het hele menu is glutenvrij. Het brood bakken ze hier zelf en zélfs de toetjes en taarten zijn helemaal glutenvrij.

De Ontmoeting was altijd al aardig voor mensen met een voedselintolerantie. Maar het bleef lastig om glutenvrij te garanderen in een keuken die ook normale gerechten en brood serveert. De eigenaar besloot om het roer helemaal om te gooien. Vanaf nu 100% glutenvrij zodat wij en ook de klanten ons nooit meer zorgen hoeven te maken over kruisbesmetting. De tappa’s waren lekker en naast de sfeer zijn ook de prijzen heel vriendelijk. Voor een avond ga je ‘gewoon’ ergens eten. Geen gedoe, geen lastige vragen en geen zorgen. Ze weten hier precies wat ze aan ’t doen zijn en bepakt met twee taartjes voor thuis, ga ik met een dikke glimlach weer richting station.

Het kan dus wél!

Het kan dus wél -denk ik nog. Waar ik in sommige restaurants nauwelijks iets kan bestellen en de prijzen vaak belachelijk omhoog schieten zodra je het woordje glutenvrij laat vallen, zijn er dus ook nog horecamensen die het gastheer (of vrouw) zijn wél serieus nemen. Zo moeilijk hoeft ’t niet te zijn. Een keuken die met verse ingrediënten werkt en goed schoon is kan met weinig moeite best wel iets smakelijks op tafel zetten dat ook glutenvrij is én veilig. Het vergt misschien wat kennis maar er zijn glutenvrije horeca richtlijnen die tot in detail vertellen wat wel en niet mag bij een glutenvrij dieet. Hang ze op in de keuken! Koop een snijplank speciaal voor glutenvrije bereidingen en leg die apart. Zorg voor wat glutenvrij brood in het vriesvak en ik garandeer je dat ik graag een keertje langskom.

pannenkoeken

Mijn eigen glutenvrije restaurant?

Ik droom wel eens voorzichtig over het openen van een eigen restaurantje. Misschien geen restaurant maar een soort van eetcafe. Het lijkt me heerlijk om iedereen met een voedselintolerantie zorgeloos te laten genieten van gerechten die normaal niet kunnen of mogen.
Op een patio terras vol met geurige bloemen en vijgenbomen serveer ik High Tea’s met gebakjes en pannenkoeken om U tegen te zeggen en als de avond valt bak ik glutenvrije pizza’s in een steenoven en huisgemaakte pasta’s en chutneys. In een grote bakkerskar liggen de glutenvrije zuurdesembroden. Deze bak ik op bestelling in de vroege uurtjes. Ze zijn nog warm als je ze komt ophalen.

Ik dagdroom nog even verder…

Tot gauw!

Emmelou

>Meer interesse ervaren

Lees meer over deze auteur

emmelou

Hi, ik ben Emmelou. En bakken doe ik graag. Vooral als het buiten regent en met favoriete muziekjes op de achtergrond. Omdat ik niet tegen gluten kan ben ik altijd op zoek naar mooie gerechten en recepten die nét zo lekker zijn als de “gewone” variant.