Elize

Elize, 18. juli 2016 Indrukken

5 dingen die ik mis sinds ik glutenvrij eet

Ik heb op mijn eigen blog al vaker geschreven over producten die ik mis sinds ik glutenvrij moet eten. Want eerlijk is eerlijk, hoewel ik bijna nooit moeite heb met mijn glutenvrije dieet zijn er toch wel dingen die ik soms mis en waarvan er naar mijn idee nog geen glutenvrije variant is die evenveel lijkt op the real deal. Ik bespreek ze in dit artikel!

1. Croissants

Over croissants praat ik altijd het meeste als het gaat om producten die ik mis. Dat komt vooral doordat croissants voor mij verbonden zijn met zo veel feestdagen en goede herinneringen. Het was bij ons altijd een traditie om met Kerst, Pasen, Moederdag, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden croissantjes af te bakken. Inmiddels heb ik de croissants van de Gebaksjuwelier geproefd en deze komen erg in de buurt van de echte. Het zijn zeker de beste glutenvrije croissants die ik ooit heb gegeten! Maar toch… als ik tegen mensen aankijk die net een lekker croissantje bij de bakker hebben gehaald word ik een beetje jaloers.

2. Broodje kroket

Ik heb écht niet genoeg genoten van broodjes kroket toen ik de diagnose coeliakie nog niet had. Vooraf had ik niet helemaal door dat een kroket op zo’n zacht bolletje er niet zomaar meer in zou zitten als ik eenmaal officieel glutenvrij moest. Ik vind de glutenvrije kroketten van VA Foods erg lekker, alleen het broodje ontbreekt dan nog. Misschien maak je het als goede glutenvrije bakker gewoon zelf, maar stiekem ben ik helemaal niet goed in het bakken van brood. Zo’n zacht bolletje is voor mij dus al dik 3 jaar verleden tijd. Mocht één van jullie een goed, dummy proof recept hebben, dan ik houd me aanbevolen!

3. Tompoucen

Dit is, net zoals croissants, een product waar ik goede herinneringen aan heb. Soms mochten we bij feestdagen die we bij mijn opa en oma vierden allemaal een gebakje uitkiezen. Nadat iedereen z’n bestelling door had gegeven ging mijn opa op pad naar de bakker om een half uur later terug te komen met een doos vol heerlijke verse gebakjes. Ik koos, zonder uitzondering, al-tijd een tompouce. Zo vers van de bakker was dat natuurlijk heerlijk! Ik heb verschillende glutenvrije tompoucen geprobeerd. Ik vind geen enkele kant en klaar versie te eten. Zelf maken is een betere optie (en niet al te moeilijk), maar ook dan is het bladerdeeg niet zo lekker knapperig als van de tompoucen uit mijn herinnering.

4. Pizza bestellen of eten in een pizzeria

Als student eet je veel pizza. Waarschijnlijk herkent iedere (ex)student dit wel. Halverwege mijn studententijd kon dat echter ineens niet meer vanwege mijn glutenvrije dieet. Eerst vond ik dat niet eens zo erg, maar naarmate de tijd vordert mis ik het steeds meer. Meestal willen mijn studiegenoten als ze uit eten gaan een pizzeria kiezen. Het is makkelijk, goedkoop en iedereen lust wel pizza of pasta. Stiekem baal ik dan, want hoewel ze voor mij vaak graag een ander restaurant kiezen, zou ik zó graag gewoon mee willen kunnen naar die pizzeria. Hetzelfde verhaal met pizza bestellen. Natuurlijk haal ik net zo gemakkelijk even iets anders in de supermarkt, bijvoorbeeld een lekkere diepvriespizza van Schär, maar het zou leuker zijn om gewoon mee te kunnen doen, ook niet te hoeven ‘koken’ en met z’n allen verschillende pizza’s te kunnen delen.

5. Onverwacht ergens kunnen eten

Het vorige punt ging hier al naar toe en het is ook misschien wel het allerbelangrijkste dat ik mis. Het was altijd vanzelfsprekend om onverwachts bij iemand aan tafel te kunnen aanschuiven of spontaan een nieuw restaurant te proberen, maar als je glutenvrij moet gaan eten wordt dat ineens een stuk moeilijker. We werken er wel omheen en de mensen die ik ken houden vaak graag rekening met me. Ik kan er dan ook extra van genieten om onbezorgd bij vrienden of familie te eten die perfect rekening met me houden, maar toch, dat gemak van vroeger mis ik wel eens.

Wat missen jullie het meest door het glutenvrije dieet?

Lees meer over deze auteur

Elize

Hoi! Ik ben Elize, 25 jaar oud en glutenvrij sinds mijn 21e. Na de diagnose coeliakie was het even wennen, maar na een paar jaar kan ik zeggen dat ik mijn glutenvrije leven ervaar als een feestje. Ik geniet maar al te graag van gezellige avonden in de keuken met vrienden en familie, heerlijke glutenvrije maaltijden en het ontdekken van nieuwe glutenvrije producten!