glutenvrije verjaardag
Elize

Elize, 12. september 2016 Indrukken

Een 100% glutenvrije verjaardag?

Afgelopen zomer werd ik 25. Op mijn 21e kreeg ik de diagnose coeliakie, dus inmiddels heb ik al een aantal keer een glutenvrije verjaardag gevierd. Ik heb altijd gezorgd dat er op mijn verjaardag geen producten met gluten in huis te bekennen waren, op het bier na. Dit jaar heb ik dat voor het eerst laten varen. Ik vertel jullie graag over mijn ervaring!

Geen zin om in de keuken te staan

Misschien kunnen jullie je nog wel herinneren hoe ontzettend warm het in Nederland was eind augustus van dit jaar? Het was écht heet! Gelukkig had ik de hele week vrij, zodat ik lekker veel kon gaan zwemmen met vrienden. Verder kan ik eigenlijk heel slecht omgaan met een langere hitteperiode. Ik word er vooral heel duf en loom van. Meestal bak ik een aantal taarten voor mijn verjaardag en bereid ik ook nog wat zelfgemaakte hapjes voor. Daar had ik nu alleen dus helemaal geen zin in. Daarom besloot ik twee gewone, glutenvolle taarten te halen en mezelf te trakteren op een paar muffins uit het glutenvrije schap.

Omdat mijn huisje nauwelijks 30 vierkante meter groot is en het huis van mijn vriend maar beperkte buitenruimte heeft, mocht ik mijn visite meenemen naar mijn schoonmoeder. Ze heeft een heerlijke tuin en bood aan om voor ons allemaal een barbecue te organiseren. Daar had ik dus, op een kort boodschappenrondje om nog wat glutenvrij vlees en brood te halen na, ook geen omkijken meer naar. 

Hoe beviel het?

Op de dag zelf merkte ik dat ik aardig op kruisbesmetting moest letten. Hoewel ik al vaak heb gebarbecued terwijl er ook dingen met gluten op tafel stonden en ik dan meestal best relaxed ben, vond ik het nu toch ineens spannend. We waren natuurlijk met een aardig grote groep, waardoor ik bang was om het niet snel genoeg in de gaten te hebben als er iets misging. Daarnaast zou ik het veel erger vinden om ziek te worden van gluten op mijn verjaardag dan op een andere dag. Gelukkig kon ik me na een tijdje wel helemaal ontspannen. Inmiddels weet iedereen ook wel hoe het werkt en hoe ze kruisbesmetting kunnen voorkomen. Ik maakte me dus zorgen om niks, maar misschien begrijpen jullie mijn gevoel wel 😉 

Verder had ik verwacht dat ik wat goedkoper uit zou zijn door normale taart te kopen, maar eigenlijk was dat helemaal niet zo. Een normale taart kopen of een glutenvrije taart bakken kan ongeveer even duur zijn. Ik miste mijn zelfgebakken taartjes wel een klein beetje, maar met temperaturen over de 30 graden word ik niet gelukkig van het bakken van taarten in een hete keuken. Dit was dus een prima oplossing. Mijn muffins smaakten me goed en de rest van de visite was tevreden met een stukje glutenvolle taart. Normaal gesproken smullen ze trouwens ook maar al te graag mee van mijn zelfgemaakte glutenvrije taarten hoor. Ik krijg zelfs wel eens verzoekjes, maar deze gewone taart vonden ze uiteraard ook lekker. Stiekem heb ik wel taart gekocht die ik zelf nooit súper lekker heb gevonden zodat ik niet jaloers naar de rest hoefde te kijken. Niet doorvertellen hoor, haha!

Het meest relaxed van de dag vond ik dat ik echt bijna niks hoefde te regelen. Normaal ben ik een dag bezig met verjaardagsvoorbereidingen. Nu kostte het me enkel een uurtje boodschappen doen. Zeker met het warme weer was dat ideaal!

Volgend jaar: wel of geen 100% glutenvrije verjaardag?

Het feit dat mijn verjaardag me dit jaar maar zo weinig voorbereidingstijd heeft gekost was heel fijn. Het bakken van taarten en maken van allerlei kleine hapjes zoals ik normaal altijd doe is nu eenmaal best tijdrovend. Om die reden zou ik volgend jaar misschien wel weer kiezen voor het kopen van kant en klare, glutenvolle taarten en het mezelf verder ook wat makkelijker maken.

Voor de kosten hoef je het, vind ik, niet per se te laten om glutenvrij te koken en bakken voor een verjaardag. Ook voor je eigen gemoedsrust is een compleet glutenvrije verjaardag juist fijner. 

Wat ik volgend jaar doe weet ik nog niet. Dat ligt waarschijnlijk weer aan hoe warm het wordt en of ik daardoor wel of geen zin heb om de keuken in te duiken. 

Vieren jullie je verjaardag altijd helemaal glutenvrij? Waarom wel of waarom niet?

Lees meer over deze auteur

Elize

Hoi! Ik ben Elize, 25 jaar oud en glutenvrij sinds mijn 21e. Na de diagnose coeliakie was het even wennen, maar na een paar jaar kan ik zeggen dat ik mijn glutenvrije leven ervaar als een feestje. Ik geniet maar al te graag van gezellige avonden in de keuken met vrienden en familie, heerlijke glutenvrije maaltijden en het ontdekken van nieuwe glutenvrije producten!